Сладката царевица е много полезен продукт и за да бъде запазена за зимния период е необходимо :
1.Да се замрази във фризера заедно с обелките, като се обвие в стреч -фолио.Обелките след размразяване на целия кочан могат да се използват за приготвяне с различни пълнежи,както сарми.Такава царевица може да се консумира сурова и печена,пече се целия кочан с или без обелката.
2.Да се изрежат зърната с остър нож по дължината на кочана.Зърната се поставят в найлонови торбички заедно с отделената златиста коса.След размразяване се използва по предназначение. Когато подбирате сладка царевица винаги опитвайте вкуса на зърната.Има сортове,които са много сладки и са чудесни за консумация в суров вид.Преди години бяхме засяли в нашата градина толкова вкусна в суров вид царевица,че я консумираха дори насекомите и птиците.Днес за жалост не намирам толкова сладки сортове,защото сигурно не ги внасят за засяване.Но въпреки всичко всеки сорт сладка царевица е чудесен за салати.Сладката царевица има много по -едри зърна от фуражната и по този признак много лесно може да се разпознае.Консумирайте царевицата заедно със златистата коса,която е много полезна за пречистване на бъбреците, когато е в суров вид.
Приятен апетит !
Сорт сладка царевица - зърната са по едри от фуражните сортове |
Изрязване на зърната по дължината на кочана и запазване на отделената златиста коса |
Няма коментари:
Публикуване на коментар