КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 23 декември 2014 г.

Витлеем - градът на Рождеството / Betlehem - the city of the Nativity /

Пещерата на Рождеството - входът
Карта на Светите земи за поклонници - снимка от книгата " Поклонение в Светите  земи "

Храмът " Рождество  Христово " - отвън, снимка от книгата " Поклонение в Светите  земи "
Градът  Витлеем - снимка от книгата " Поклонение в Светите земи 
   В последните столетия преди Рождество Христово Юдея се намирала постоянно под тежкото иго на иноплеменници : изпод владичеството на персийците тя минала под властта на Александър Велики, а след неговата смърт - под владичеството на египтяни, сетне на сирийци, а след кратковременна независимост  - под властта на римляните, които обложили юдеите с данък и за цар поставили Ирод.Страдайки под чуждо иго , юдейския народ се утешавал с надеждата за скорошното идване на Спасителя или Месия - Христа, обещан от всички пророци.Точната дата на Рождението не се знае със сигурност, но се знае, че то е станало преди смъртта на Ирод , а той умира 4 г. пр.Хр.
Пророк Даниил предсказал, че Христос ще се яви след 490 г. от възстановяването на Йерусалимския храм ; пророк Михей означил мястото на неговото раждане - Витлеем / Мих. 5 : 2 /, / Мат. 2 : 6 / 
    Витлеем, чието име на иврит означава " Домът на хляба ", първоначално се е наричал Ефрат  / означава плодородие / и се споменава многократно в Библията като спокойно и пасторално място.Тук Яков погребва своята любима съпруга Рахил / Битие 35 : 16 / и тук започва историята на Рут.Витлеем се почита като родното място на Давид / 1 - ва книга Царства 17 : 12 /, както и на Иисус, " се роди Иисус във Витлеем Иудейски в дните на цар Ирода " / Матей 2 : 1 /.
Град Витлеем е разположен на 18 км. южно от Ерусалим в низина, на 80 м. над морското равнище.Над него се извисяват Моавските планини / това са хълмове, а не типичните наши планини с височина над 1000 м. /.В древността Витлеем бил малко и неизвестно селище, обитавано от земеделци и пастири.Тук в околностите му цар Давид пасял овцете си.Градът е разположен върху плодородна земя , в която са отглеждани много лозя и маслинови дръвчета.
До Втората световна война Витлеем бил християнски град.След създаването на държавата Израел и войните между палестинци и евреи много мюсюлмани, изселени от родните си места, намират убежище в него.Сега населението му е 50 хиляди жители, като 20 хиляди от тях са християни.След 1995 година градът е под контрола на палестинската автономна власт.Както и в останалите палестински градове улиците са пълни с безработни хора.
    В селцето Бейт Сахур се намира Полето на пастирите, където Ангелът се явява на овчарите и им съобщава за раждането на Иисус : " И рече им Ангелът : не бойте се : ето благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци ; защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, който е Христос Господ ; и ето ви белег : ще намерите Младенец, повит лежащ в ясли.И внезапно се яви с Ангела многобройно войнство небесно, което хвалеше Бога и казваше : Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение ! " / Лука 2 : 10 - 14 /
Това място се намира на изток от Витлеем, на около километър разстояние.Още от най - древни християнски времена пещерата, в която са се намирали пастирите в момента на благовестието, била място за поклонение.
През 4 век Св. царица Елена построява над пещерата първия християнски храм, чийто под бил украсен с цветна мозайка с гръцки надписи.От 5 век и през цялата византийска епоха службите на празника Рождество Христово започвали от тук и завършвали в базиликата във Витлеем.През 6 век император Юстиниан построил голяма църква, която да вмести многобройните поклонници.Персийското нашествие в началото на 7 век разрушава този храм.При патриарх Модест тук отново е въздигната църква, а след като Палестина бива превзета от арабите, около пещерата е построен монастир, ограден с високи стени, за да даде убежище и безопасност на монасите - пустинници.През 11 век монастирът бил унищожен.Запазена била само пещерата, която през дългите години на ислямско владичество останала единственото място за поклонение на християните.
   След 1972 година на мястото на развалините започва строеж на нова, голяма гръцка църква, която е довършена през 1985 година.При направените археологически разкопки са намерени останки от древния храм, чийто фундамент, части от колони и мозайки по пода могат да се видят и днес.
Църквата е под юристдикцията на Йерусалимската патриаршия.В древния храм се намира камъкът, на който е стоял ангелът, когато е благовестил на пастирите.Там са поставени мощи на избити от персите мъченици.
Бог избира именно тези трима пастири, защото те оставят овцете си и отиват да се поклонят на Младенеца - предпочели са духовното пред материалното.Според преданието пастирите са погребани на това място по тяхно искане.
Православните християни в Бейт - Сахур канят в дома си всеки странник и му предлагат подслон, храна и всякаква подкрепа.Сред тях битува вярването,че докато те посрещат непознатите така, както пастирите са посрещнали Бога, в тяхното селище ще има мир и разбирателство между мюсюлмани и християни.Тази тяхна вяра напълно се оправдава от живота.

Църквата " Полето на пастирите " - снимка от книгата " Поклонение в Светите  земи " 

  Старозаветните пророци предсказвали, че дългоочакваният Спасител на човешкия род ще се роди във Витлеем.Когато се изпълнили времената и наближил денят на Богорождението, римският император наредил да се извърши преброяване на населението " по цялата земя ". За целта всеки трябвало да се представи пред властите в града, от който произхожда рода му.
Йосиф и Дева Мария пристигат от Назарет във Витлеем за преброяването тъй като Йосиф принадлежи към рода на Давид, а Витлеем е " Градът на Давид ".Евангелието на Лука / 2 : 7 / описва как Мария " роди своя син първенец....и Го положи в ясли, защото нямаше място за тях в страноприемницата ".
От самото зараждане на християнството пещерата, в която е роден Иисус се счита за свещена.Върху пещерата е построена гръцка православна църква, а през 1950 година Барлуци построява друга църква за францисканците.
Първата църква " Рождество Христово " е построена върху пещерата през първата половина на 4 - ти век по инициатива на византийския император Константин и неговата майка императрица Елена.Издигнатият от тях осмоъгълен олтар все още съществува там.Части от цветните мозайки на този храм могат да се видят и сега.Църквата е частично разрушена по време на бунта на самаряните през 6 - ти век.Сегашната църква е построена от Юстиниян през 530 година.Отвън тя изглежда като крепост.Първоначалният вход е запълнен, снижен и стеснен, което пречи на мюсюлманските нашественици да влязат вътре на кон.
Повечето от църквите в Светите земи са разрушени по времето на нашествието на персите през 7 - ми век, но очевидно църквата " Рождество Христово " е спасена от оскверняване, поради мозайката на фасадата на църквата, изобразяваща тримата влъхви, които пристигат да се поклонят на малкия Иисус / Матей 2 : 2 / в персийски одежди.
  Тази базилика е единственият православен храм в Палестина, който останал неразрушен в продължение на 14 века.Само външно е бил изменян и дострояван и има вид на крепост.Няколко века е оцелял без покритие, защото покривът му бил от олово и турците го използвали за отливане на куршуми.Възстановен е едва през 19 век.1771 година е установено, че източните християни ще се грижат за този храм, но ключовете за него се намират в мюсюлманско семейство. Празникът Рождество Христово е установен около 330 година.
Интериорът на църквата е реставриран, но основната и форма се запазва.Долните части на стените са облицовани с мраморни плочи, а горната част е украсена с мозайка.На колоните от варовик са изобразени апостолите.С времето декорациите от епохата на кръстоносците са унищожени и днес двата реда колони от червен варовик изглеждат като голи в мрачната църква под дъбовия таван, подарен от краля на Англия Едуард  Четвърти и Филип, херцога на Бургундия, през 1482 година.Останките от оригиналния мозаечен под от църквата на Св.Елена могат да се видят през капаците в пода.
През вековете църквата многократно сменя притежателите си, а днес тя се използва от Гръцката Православна, Католическата и Арменската църкви.
      Пещерата представлява подземен храм и е осветена от множество кандила  / 19 броя /, дар от различни християнски народи.Мястото на Рождеството под Православния Престол е обозначено със сребърна звезда и с надпис на латински език : " Hic de Virgine Maria Iesus Christus natus est 1717 " / Тук от Дева Мария се роди Иисус Христос 1717 година /.
Срещу звездата три стъпала водят надолу към покрита с мрамор ниша, където се намират яслите, в които е бил положен Младенеца.Над тях също горят множество кандила.Тук е Католическият престол Поклонение на влъхвите .
Може би малцина знаят, че Кримската война през 1853 година е избухнала именно заради храма " Рождество Христово ".Католиците са подкупили турските власти да им предоставят контрола над този храм.За да предотврати предаването храма на католиците и да запази правата на Православната църква, руският цар обявява война на Турция.
   Отдясно на Св. олтар в храма има мраморна колона с изографисана върху нея икона с Неръкотворния образ на Иисус Христос.Тя е копие на иконата, изобразена по чудесен начин на светия Убрус, която е била изпратена на цар Авгар в гр. Едеса и е позната в Православната църква като " Неръкотворна " т. е. Богосътворена.
Иконата явила своята чудотворна сила на 19.10.1996 година когато църквата празнува паметта на Св.Ап. Тома.Рано сутринта забелязали, че светия образ излъчва сияние като светкавица, а от очите на Христос текат сълзи, ухаещи на благовонно миро.Образът на спасителя гледал пронизващо печално, а очите му мигали като очи на жив човек.....Това е едно от чудесата на Светата земя, продължило месеци, и през това време било наблюдавано от хиляди поклонници от всички християнски изповедания, както и от юдеи и мюсюлмани.
   Светата литургия се извършва на гръцки и арабски език.Св.Евангелие често се чете на църковно - славянски, тъй като службите се посещават от много руски поклонници.
  След известно време във Витлеем дошли мъдреци от Изток / Персия, Вавилон / .Известно е ,че някога в Халдея пророк Даниил бил поставен от Навуходоносор за началник над езическите мъдреци. / Дан. 5 : 11 / Трябва да се предполага, че тогава той открил на халдейските мъдреци своето пророчество за времето, когато ще се роди очакваният от юдеите Месия / Дан.9 : 24 - 27 / И когато на Изток се появила необикновена звезда , мъдреците разбрали, че пророчеството се е изпълнило.Тогава те , не без особено внушение отгоре,  се отправили към Йерусалим да се поклонят на родилия се Юдейски цар. Следвайки източния обичай да се поднасят на царете дарове, те взели със себе си злато / дар като на  Цар, като данък /, ливан / тамян, дар като на Бог , тамянът се използва в богослуженията / и смирна / дар като на човек, който ще умре и ще бъде помазан с благовонни масла / и като дошли в Йерусалим питали : " Где е родилият се Цар Юдейски ? Видяхме звездата му на Изток и дойдохме да му се поклоним ." Тези мъдреци / влъхви / са били учени, но благочестиви хора.Преданието е запазило имената им Мелхиор, Гаспар и Валтасар.Паметта им се чества в деня на Рождество Христово.
  Всички снимки, които се постарах да направя не са с добро качество..Причината беше огромното струпване на много хора, понякога недобрият достъп до светлината и много малкото време , с което разполагах.Почти на всички Свети места трябва много бързо да се действа, защото опашките от чакащ народ са много големи.Влиза се бързо в Пещерата на Рождеството  и много бързо трябва да се излезе, защото всички туристи искат да я посетят.
Не направих снимки от самия град Витлеем, нямахме време да го разгледаме, наредихме се направо на опашката за влизане в храма " Рождество Христово ".
  Силно впечатление ми направи по време на цялата ни екскурзия в Израел, че земеделието е много добре развито.Почти навсякъде терените бяха по изкуствен начин засяти с растения, които се напояват с капково напояване.Замислих се за България - колко плодородна и с добър климат е нашата страна и колко изоставени селско - стопански земи има.Цялата държава Израел се изхранва от собствено производство - в хотелите ни сервираха чери - домати, но не внесени от вън, а тяхно производство.Вносът на храни от вън е забранен, а се стимулира собственото производство.
   В Израел на много висок пиедестал е поставена мидицинската наука и там тя се развива с много бързи темпове.Почти навсякъде могат да се видят много бедни, но усмихнати, ведри хора и много богати, както градове, така и домове на хората.А храната беше превъзходна - във всички хотели се сервираше основно постна храна / кашерна - не се смесват млечни продукти и месо /, много пресни салати, кълнове, бобови растения, хумос, много зехтин и сок от лимони.
Шабат / сабат / - свещенният за евреите ден - събота - започва в петък след залез слънце и продължава в събота до залязването на слънцето.На трапезата се поднася сладко вино, риба или телешко, постни безквасни хлебчета, пресни салати и преобладаващи постни ястия.Не се работи както в събота ,така и на всички големи празници.Работят само болниците и транспорта.

Храмът " Рождество Христово " отвън прилича на крепост
Вътрешен интериор на храма в посока към централния вход.На колоните от мрамор са изобразени  апостолите


Посока към входа на храма и Пещерата на Рождеството


Старинна мозайка на фасадата на храма, изобразяваща тримата влъхви в персийски одежди


Старинна мозайка, тя е направена от Св. Елена и в момента над нея е направен основният под на храма


Храмът " Рождество Христово " - вътрешен интериор


Православен олтар в храма " Рождество Христово "


Колоната с неръкотворния образ на Иисус Христос


Чудотворна икона на Божията майка


Чудотворна икона на Божията майка


Входът от храма " Рождество Христово " към  Пещерата на Рождеството - влиза се със стъпала надолу към самия вход


Пещерата  на  Рождеството  -  вътрешен интериор. Тук   със сребърна звезда е обозначено точното място на Рождението на Иисус  Христос

Снимка от книгата " Поклонение в Светите  земи " - звездата на  Рождеството с 19 кандила
Яслите


Поклонение  на Влъхвите
   Във всички Православни храмове в България се изпълнява на Рождество Христово на църковно славянски език Тропарът на Рождеството.Ето текста с превод на български :
            Рождество Твое Христе Боже наш                                      
            Возсия мирови свет, свет разума,                                        
            В нем бо звездам служащии звездою учахуся,
            Тебе кланятися солнцу правди,
            И тебе введети,
            С висоти востока,
            Господи Слава Тебе.


           Твоето рождение, Христе Боже наш,
           Озари света със светлината на богопознанието.
           Защото тагава ония, които се покланяха на звездите,
           От звезда се научиха да се покланят на Тебе,
           Слънцето на правдата.
           И тебе да познават като Изток от висините,
           Господи, Слава Тебе !
 
Под " Ония, които се покланяха на звездите " се разбират мъдреците, които преди да бъдат озарени от светлината на Христовата вяра, не само изучавали небесните светила, но им се и покланяли поради религиозното си / или духовното си / заблуждение.Много хора днес също използват астрологията и вярват в зодии, а не в Христовото богопознание.
" Слънцето на правдата " и " Изток от висините " се нарича Иисус Христос, просвещаващ хората със своето учение.
     ЧЕСТИТО   РОЖДЕСТВО   ХРИСТОВО ! СЛАВА ВЪВ ВИСИНИТЕ БОГУ И НА ЗЕМЯТА МИР, МЕЖДУ ЧОВЕЦИТЕ БЛАГОВОЛЕНИЕ !

В публикацията са използвани снимки и материали от книгите " Поклонение в светите земи " и " На поклонение до Божи гроб през 21 век "./ Р. Кандиларова, Д. Дуриданова /

4 коментара:

 1. Толкова красива публикация, в навечерието на едни от най-светите празници! Благодаря ти от сърце, че я сподели. Прекрасно е, че си била по тези места, че си успяла да се докоснеш до всичко това... Весели празници, Елена!

  ОтговорИзтриване
 2. Впечатляваща публикация, Елена - Благодаря ти!
  Нека да е тиха, свята и благословена великата Рождественска нощ за всички ни!
  Духовната топлина и домашният уют да ни заредят с доброта, любов и смирение!
  Нека ни донесе много Божия Радост и Божие Откровение ...

  ОтговорИзтриване
 3. Честита Коледа Ели, здраве, мир и любов на теб и семейството ти!

  ОтговорИзтриване
 4. Благодарна съм от сърце на Бога, че ми даде тази възможност да посетя Светите места.Да науча нещо повече, да се докосна до всички светини.
  Честито Рождество Христово и Новата 2015 година ! Бъдете здрави и благословени !

  ОтговорИзтриване