Спанакът присъства почти целогодишно на трапезата ни.Засяваме го напролет или през есента в парник и когато времето не е толкова студено можем редовно да разполагаме с прясна зеленина, понякога дори до Коледа.По щандовете в големите търговски вериги може също да се намери спанак, почти целогодишно.
Спанакът / Spinacia oleracea / спада към сем.Лободови, представлява едногодишно , бързоразвиващо се растение.Има триъгълно заострени до удължено овални, малко месести листа и безлични, двудомни, пригодени за опрашване от вятъра цветове.Мъжките растения имат дълги, класовидни съцветия и не са желани от градинаря поради бързото навлизане във фаза на цъфтеж.Цветовете на женските растения са събрани на кълбо в пазвите на листата.От съцветията се развиват кълбовидни съплодия.Използват се листата на розетката, която се образува само когато спанакът се засее рано през пролетта или през есента. Спанакът е типично растение на дългия ден и затова расте много бързо през летните месеци.Той е богат на много витамини - А, В,С,Д , както и минерални вещества и желязо.
Отглежда се предимно в Западна и Средна Европа, в Северна Америка и Източна Азия.Поради това, че не е чувствителен към студа , той може да се отглежда и в подарктическите области / Исландия и Южна Гренландия /.В нашата климатична зона се практикува пролетно и есенно засаждане.Презимувалите растения може да се скубят рано през пролетта и са първият ранен зеленчук на пазара.
Спанакът не е много старо растение и по всяка вероятност първоначално са започнали да го отглеждат в иранските високи плата.Не е бил познат на авторите от древността.За него се споменава едва през втората половина на първото хилядолетие от нашата ера.През седми век спанакът се е разпространил от Индия в Китай под името персийски зеленчук.Разпространението му на Запад е свързано с ислямските нашествия, с което са свързани имената, дадени на растението.В европейските езици името спанак идва от персийското название аспанай / aspanaj /, което на арабски език е исфанад / isfanadj /, на испански става еспинака /espinaka /, на френски епинард / epinard / , на английски спинач / spinach / и т.н.Растението е проникнало в Европа през Испания, където е внесено от арабите.
Спанакът е незаменима храна за целият храносмилателен тракт.Суровият спанак е ценен зеленчук при приготвяне на зелени пюрета, мусове, студени супи, приготвяне на детска храна.
В топлинно обработено състояние спанакът образува оксалатни камъни в бъбреците.Тези камъни са едни от най - трудно разграждащите се.Когато е сготвен , спанака може да предизвика дори отравяне.Така, че не го обработвайте топлинно.
Тази салата приготвих използвайки млади листни розетки от спанак , нарязани на тънки лентички.Добавих 1 връзка / 10 бр. / репички , нарязани на парченца, 2 - 3 стръка зелен лук, 1 обелено и нарязано на малки парченца авокадо и 1 по - малка краставица.
Писала съм за авокадото в отделна публикация.Тук само ще спомена, че когато го избирате не трябва да има кафяви петна по кората, защото месото му става гранливо.То трябва да се нареже най - накрая, да се залее със сока на 1/2 лимон, за да не потъмнее.Ако използвате закупено твърдо авокадо, оставете го на стайна температура 2 - 3 дни и то ще омекне.Когато избирате репички, внимавайте да изберете такива, които имат и млади зелени листа.Използвайте и тях при приготвянето на салатата.Моите репички бяха с отрязани стъбла и дори малко завехнали, но въпреки това ги използвах в салатата.Нарежете на ситно пресния лук, краставицата - на палумесеци, добавете 10 маслини / аз използвах стафидаки / и младите коренчета от спанака.
Смесете всички продукти в салатиера, овкусете със зехтин, лимонов сок, хималайска сол - на вкус и да ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар