Морковът е любимия зеленчук на нашето семейство през студения период на годината.От настъргани моркови и различни видове ядки стават чудесни, витаминозни салати.
В зависимост от състоянието си човек може да пие от 200 - 300 мл. сок от моркови дневно, без ограничения във времето.Сокът от моркови спомага за нормализиране функциите на цялото тяло.Той представлява най - богатия източник на вит.А, който бързо се усвоява от организма.Сокът от моркови съдържа също вит.В, С, Д, Г и К, той повишава апетита и подобрява храносмилането.Суровият сок от моркови спомага за излекуването на язви и злокачествени образувания, предпазва от инфекции на очите, подобрява костната структура на зъбите, подпомага лечението на органите на дихателната система като цяло.
Понякога проблемите с червата и черния дроб се дължат на липсата на определени елементи, които могат да се открият в морковения сок.Жлезите с вътрешна секреция, особено надбъбречната и половите жлези, имат нужда от определени вещества, които могат да се набавят от суровия морковен сок.Сухата кожа, дерматитът и други кожни проблеми могат да възникнат от липса на някои хранителни елементи, съдържащи се в сока от моркови.Правилно извлеченият сок от сурови моркови е богат на органични елементи - натрий и калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, сяра, силиций и хлор.
Морковеният сок се използва успешно като помощно средство при лечението на ракови заболявания.За да има положителен ефект сокът трябва да бъде правилно приготвен и да се спазва диета, която ограничава приема на концентрирана захар, скорбяла и брашно.Най - добрата комбинация на сокове при проблеми с дебелото черво е моркови и спанак.
Пресните салати от моркови в комбинация с други кореноплоди или ядки имат чудесен вкус.Морковът е евтин зеленчук и може да присъства на трапезата ни през цялата година.Неговата редовна употреба под формата на салати или сокове ще ни осигури чудесно здраве.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА САЛАТА ОТ МОРКОВИ И ЯДКИ - моркови, различни ядки, зехтин, лимонов сок или ябълков оцет.
Количествата на всички продукти за тази салата са произволни, зависят от броя на порциите.Морковите могат да бъдат настъргани на едрото или на ситното ренде , според предпочитанията.Тази салата става много вкусна с добавка на ядки.Приготвяла съм я с лешници , орехи, а днес ви предлагам вариант с бадеми и бразилски орех.Овкусява се на вкус с предпочитан от нас дресинг / зехтин, сусамово масло, масло от гроздови семки, рапично масло, шарлан или друго по избор /.С добавка на щипка хималайска сол и ябълков оцет или лимонов сок салатата придобива чудесен вкус.
Да ви е сладко !
САЛАТА ОТ МОРКОВИ, АЛАБАШ И ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО - необходими са различни количества от моркови, алабаш и червено цвекло, в зависимост от броя на порциите.Аз използвах парче алабаш, парче червено цвекло и 1 голям морков.Настържете зеленчуците на едрото ренде, добавете нарязани или пресовани 5 - 6 склидки чесън и около 40 грама бразилски орехи.Овкусете готовата салата със зехтин, лимонов сок или ябълков оцет и щипка хималайска сол.Разбъркайте и да ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар