КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 10 декември 2014 г.

Нещо повече за Коледния пост / More over for the Christmas post /

  Постът е най - старият закон.Началото на поста Св. Василий Велики и Св. Йоан Златоуст съзират в божията повеля дадена на нашите прародители : да не ядат от дървото на познанието , на доброто и злото./ Битие 2.17 / Като последица от нарушаването на първата заповед на поста дошъл грехът и проклятието с гибелните им последици.
   Вярата в поста намираме чиста в Стария завет.Чрез пост човек показва смирението си пред Бога в дните на беди и скърби при покаяние , при започване на важно и трудно дело.Така постила бедната Анна, жена на Елкана . " Анна плачеше, тъжеше и не ядеше." / 1 кн. Царства 1 - 7 / Постил св. пророк Мойсей на планината Синай 40 денонощия без да яде хляб и без да пие вода преди да получи десетте божи заповеди. / Изход 34 - 28 / Естир могла да предотврати пъкленото дело на Амана чрез пост.Заедно с нея постили и нейните сънародници. / Естир 4 - 16 / Пости и св. пророк Илия , когато се изкачва на планината Хориф.На строг пост е бил и пророк Данаил цели три седмици.Друга по - определена наредба за пост е дадена на св. пророк Иоиля, сина на Ватуилов : " Чуйте това старци и внимавайте всички жители на тая земя.....Назначете пост. " / Св. пр. Иоиля 4/1: 1-2-14 /
Пророчица Ана заедно с праведния Симеон посрещнала Господа като 40 - дневно бебе.За нея споменава евангелистът Лука : " И не се отделяше от храма, служейки Богу с пост и молитва денем и нощем . " / Лука 2 - 36 - 37 / Другият е св.Йоан Предтеча .За строгостта на неговия живот ни говори Евангелието / Матей 3 : 1 - 4  и Марк 1 : 4 - 6 / Той проповядва в иудейската пустиня на народа да се приближи към Бога с покаяние и пост.
   Иисус Христос преди да започне обществената си дейност бил просветен от Светия Дух в пустинята и там постил 40 дни и 40 нощи / Матей 3 : 1-4 и Марк 1 : 4-6 /. Така той с личен пример утвърждава поста, за да го следваме и ние.Самият Христос говори на учениците си за нуждата от пост в Евангелието : " Тоя пък род не излиза освен с молитва и пост "./ Матей 17 : 21 / По - късно постът бива утвърден в живота на Апостолите и на първите християни.
   Вторият по големина постен период след Великия пост е Коледния пост.Той е 40 дневен, но не е така строг както е Великия пост.Започва от 15 . 11 . и завършва на 24 . 12 . , денят който по плът се е родил Спасителят.
Как трябва да постим : 
Не се приема месо, млечни продукти и яйца.Разрешава се риба, олио и вино от 21 .11 . Въведение Богородично до 17 . 12 . св.Пророк Данаил , без сряда и петък.От 18 . 12 . до  24 . 12 . се разрешава олио и вино без сряда и петък.През този пост освен дните сряда и петък само два дни са със задължителен строг пост - 15 . 11. и 24 . 12 . , но ако се случат събота или неделя се разрешава олио и вино.
    Ако сте пропуснали да спазите поста, направете го в последната седмица преди Бъдни вечер и постете до 24. 12..Така поне 1 седмица ще спазите Коледните пости

Няма коментари:

Публикуване на коментар