КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 25 октомври 2017 г.

Картофени пакетчета с арменски хляб - лаваш / Potato sachets with Armenian bread - lava /






    Арменският хляб лаваш представлява много тънко разточени и запечени тестени листи без никакви консерванти и набухватели.Този хляб можете да приготвите и сами у дома стига да имате време и необходимите условия за това.Преди време бях закупила лаваш, но след това като че ли спряха да го зареждат в търговските вериги.Сега отново намерих и реших с негово участие да приготвя тестени пакетчета с картофена плънка.Плънката от картофи и лук е традиционна в руската кухня.Към нея могат да се добавят задушено зеле, гъби или зеленина.
Моята плънка е съставена от задушен кромид лук, картофи и пресен джоджен.Вмесно кромид лук можете да използвате праз лук, червен или зелен лук.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

арменски хляб - лаваш
1 кг. картофи
7 - 8   глави кромид лук
1 шепа пресен джоджен
1 равна с.л. хималайска сол
растителна мазнина по избор

    Най - напред сварете картофите необелени в подсолена вода.Когато са готови леко ги охладете, обелете и пасирайте с преса.Почистете и нарежете на ситно лука, задушете го до омекване в мазнина и малко вода.Смесете картофите, лука, джоджена, солта и хубаво ги разбъркайте.
    Нарежете корите от хляба лаваш на дълги ленти с ширина според желанието.Поставете плънка във всяка лента  и загърнете като плик.Моят лаваш не беше достатъчно мек и се получи плънка , която е завита само от двете страни.От двата срещуположни края изтича плънка.Въпреки това запекох пакетчетата в леко намазнен с мазнина тиган.Сервирайте картофените пакетчета със салата според сезона.
                   Приятен  апетит !















2 коментара:

  1. Е, това е една наистина чудесна рецепта, Елена, обичам картофи във всякакви варианти и идеята да
    се загънат в лаваш е много хубава. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка,
    лаваша е много лесен и вкусен, бърз за приготвяне.Може да се използва различна плънка - зеленчуци, гъби, бобови храни.Просто, лесно и много вкусно.
    Поздрави и лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване