КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 30 октомври 2017 г.

Турски тофик / Turkish tofic /






      Турският тофик представлява хлебче от варен нахут и картофи с плънка от шам - фъстък, канела, тахан и стафиди.Рецептата съм записала преди години от едно телевизионно предаване.Хлебчето е постно, много вкусно и лесно за приготвяне.Подходящо е за постните дни в годината.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
500 гр. картофи
500 гр. варен нахут
зехтин
хималайска сол на вкус

ПЛЪНКА :
50 гр. стафиди
100 гр. шам - фъстък
канела
сусамов тахан - 1/2 - 3/4 ч.ч.
плодов сок по избор или вода - 1/2 - 1 ч.ч.

     Сварете картофите цели с обелките в подсолена вода.Още топли ги обелете и пасирайте на пюре с преса.Сварете нахута за 30 - 40 минути в тенджера под налягане като предварително сте го накиснали във вода за 1 нощ.Пасирайте нахута в пасатор с част от водата , в която е варен.Смесете в голяма купа картофите, пюрето от нахут, 1/4 ч.ч. зехтин и хималайска сол на вкус.Хубаво разбъркайте и оставете така докато приготвите плънката.
    Отделете твърдата черупка от всяка ядка шам - фъстък.Смелете ядките не много ситно в пасатор.Накиснете стафидите в плодов сок за няколко часа докато омекнат.Ако таханът е много гъст го разбийте като добавите към него малко плодов сок или вода.
    Върху стреч - фолио поставете картофено - нахутената смес и оформете като правоъгълник.Намажете отгоре с тахана, поръсете със стафиди, шам - фъстък и канела и загърнете двата края така,че да оформите хлебче.Прехвърлете хлебчето в плато и с тъпата част на ножа направете отгоре нарези.Поръсете със зехтин, канела и шам - фъстък.Сервирайте с пресни салати.
          Приятен  апетит !














3 коментара:

  1. Изглежда чудесно, Ели! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, не спирам да се удивлявам на разнообразието от рецепти, които споделяш тук. Тази за пръв път я чувам и виждам, много интересно хлебче. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересно и апетитно предложение, Елена...
    И аз като Катето всеки път удивлявам на разнообразието от рецепти, които споделяш тук,
    а тази за пръв път я чувам
    Благодаря ти, сърдечни поздрави и честит празник!

    ОтговорИзтриване