КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 4 октомври 2017 г.

Тиквички чрез самостерилизация / Zucchini by self - sterilization /




     По същата рецепта, по която правя киселите краставички чрез самостерилизация направих и тиквички.Рецептата е лесна и много бърза за приготвяне.
ЕТО  Я  :

тиквички, по възможност по - млади
моркови
копър
сол
листа от хрян, дюля, вишна, касис
семе от бял синап
оцет
мед или кафява захар

    Почистете тиквичките и морковите и ги нарежете най - напред на 2 по дължината.Всяка половина разрежете на 2 или 3 части по дължина, а след това напречно на 2 - 3 парчета.Измийте стръковете копър.В голям стъклен буркан на дъното поставете листата от вишна, дюля, касис или хрян.Отгоре поставете цели стръкове копър и 2 - 3 с.л. семена от бял синап.Подредете зеленчуците - тиквички и моркови.Когато завършите подреждането отгоре отново поставете стръкове копър.
    Загрейте на котлона вода до кипване и я налейте точно в средата на буркана с тиквичките.Затворете с предварително затоплена капачка и оставете така да престои 5 минути.Отлейте след това водата от буркана и я запазете.Тя ще ни служи за третата заливка.Отново залейте тиквичките с вряща вода и затворете с капачка , да престоят така 2 минути.Отлейте водата.Загрейте отново водата от първата заливка , която е предварително отмерена и поставете в нея солта, меда / кафява захар / - по желание и оцета.На 1 литър вода се поставя 1 равна с.л. сол, 1 равна с.л. мед или кафява захар.За количество вода около 3 литра използвайте 1 ч.ч. оцет / 200 мл. /.Залейте отново тиквичките и затворете с капачка.Веднага запечатайте с машинка и обърнете буркана с дъното нагоре.Така престоява докато изстине напълно.
       Тези тиквички се надявам да са толкова вкусни както и краставичките, които се получават много вкусни и трайни.
            Приятен  апетит !








2 коментара:

  1. Дъщерята беше донесла миналата седмица от вилата тиквички нейно производство, та се чудих как за ги консервирам, да бях видяла по-рано щях да опитам твоята рецепта, хареса ми.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      по подобен начин правих чери домати и краставички.Реших и с тиквички да опитам.Надявам се,че са се получили вкусни, а и трайни.Дано се харесат у дома.
      Поздрави !

      Изтриване