КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 22 август 2019 г.

Зелен сос от босилек и тученица / Green basil and oyster sauce /




       Всяка зеленина е подходяща за зелени сосове през лятото.Но тученицата и босилека са любими за мен.В градината ни на село засявам обикновен италиански босилек, лимонов и червен босилек.А тученицата расте на воля там , където обилно се полива.
   Получи се прекрасен зелен сос подходящ за гарниране на салати, сирена, свежи или печени зеленчуци, ориз , картофи.
   Този сос може да се обагати по ваше желание с добавка на ядки.Аз не добавих, исках соса да е лек и много приятен за гарниране на салати.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

пресен италиански босилек - червен, лимонов и обикновен
тученица / пресни стръкове /
зехтин - струйка
лимонов сок - на вкус
сол / по желание /
вода - до желаната консистенция


листа от босилек - за гарниране

   Измийте и почистете прясната зеленина.От босилека отделете само листата, от тученицата отделете малките стръкове.Смелете зеленината в нутрибулет с лимонов сок и малко вода.Готовият сос гарнирайте със зехтин при сервиране.Поднесете в сосиера така,че всеки да гарнира порцията си самостоятелно.
  Сосът може да се съхрани в стъклен буркан с капак в хладилника до една седмица.
        Да Ви е сладко !
   


                             
Червен босилек
                             


Лимонов  босилек
                           















Няма коментари:

Публикуване на коментар