Всяка зеленина е подходяща за зелени сосове през лятото.Но тученицата и босилека са любими за мен.В градината ни на село засявам обикновен италиански босилек, лимонов и червен босилек.А тученицата расте на воля там , където обилно се полива.
Получи се прекрасен зелен сос подходящ за гарниране на салати, сирена, свежи или печени зеленчуци, ориз , картофи.
Получи се прекрасен зелен сос подходящ за гарниране на салати, сирена, свежи или печени зеленчуци, ориз , картофи.
Този сос може да се обагати по ваше желание с добавка на ядки.Аз не добавих, исках соса да е лек и много приятен за гарниране на салати.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
пресен италиански босилек - червен, лимонов и обикновен
тученица / пресни стръкове /
зехтин - струйка
лимонов сок - на вкус
сол / по желание /
вода - до желаната консистенция
вода - до желаната консистенция
листа от босилек - за гарниране
Измийте и почистете прясната зеленина.От босилека отделете само листата, от тученицата отделете малките стръкове.Смелете зеленината в нутрибулет с лимонов сок и малко вода.Готовият сос гарнирайте със зехтин при сервиране.Поднесете в сосиера така,че всеки да гарнира порцията си самостоятелно.
Сосът може да се съхрани в стъклен буркан с капак в хладилника до една седмица.
Да Ви е сладко !
Сосът може да се съхрани в стъклен буркан с капак в хладилника до една седмица.
Да Ви е сладко !
Червен босилек |
Лимонов босилек |
Няма коментари:
Публикуване на коментар