КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 6 август 2019 г.

Полска попова лъжичка

      Полска попова лъжичка  /  Thlaspi arvense L. / е едногодишно растение от сем.Кръстоцветни.Началото на своя жизнен цикъл, растението започва с базална розетка , т.е. пръстен от листа на нивото на земята.Стъблото е изправено, високо до 60см. , но може да достигне и до 1 м. височина.То е просто или разклонено в горната си част.Приосновните листа са с дръжки и са събрани в розетка.Стъблените листа са приседнали, продълговати, с остри ушички , обхващащи стъблото.Всички листа са назъбени.Дълги са 2 - 6 см.Цветовете са бели, събрани в гроздовидни, гъсти съцветия, които се удължават с възрастта.Цъфти април - юни.Плодовете са силно сплескани, снабдени с крилца - шушулки / капсули /, с дължина 15 - 20 мм.и около 10 мм. в диаметър, вътре разделени на две отделения, всяко едно от които съдържа по 2 - 8 семенца.При дъвченето на семенцата се усеща характерен аромат на зеле.Шушулките са светлозелени, но при узряване стават жълтеникави или зеленикаво - оранжеви, което прави растението лесно забележимо, когато расте като плевел сред културни растения.
    Полската попова лъжичка е разпространена в цяла Европа.Тя расте и в най - северните географски ширини - Гренландия, Шпицберген и Аляска.Разпространена е в Северна Америка -  САЩ и Канада, Северна Африка, Западна Азия, Сибир и Япония.
   У нас полската попова лъжичка расте в цялата страна докъм 1000 м. надм.в. по пустеещи земи и терени, като плевел по ливади и културни насаждения.Расте на леки пясъчни и на тежки глинести почви, но предпочита много влага и светлина.Бързо се размножава, расте в изобилие и се смята за инвазивно растение.Смята се,че растението напълно може да конкурира рапицата , която сега е основна суровина за производство на биогориво.Има проекти за култивиране на растението .Смята се,че полската попова лъжичка дава два пъти по - висок добив на масло, в сравнение със соята.
    Зелените части на растението са особено богати на основните хранителни вещества белтъци и въглехидрати.Растението съдържа 20.5 % гликоза, 1.15% скорбяла, 7.75 % азотни вещества, 1.52% целулоза.Високо е съдържанието на вит.С - 1900мг.%, а също така и на витамини от група В.Съдържанието на мазнини в семената достига 30 %.Растението съдържа горчично масло подобно на синапеното.
   Полската попова лъжичка се използва като храна почти във всички части на света, там където се среща.За хранителни цели се използват младите листа - сурови или сготвени.Те се събират преди цъфтежа на растението.След това стават горчиви.Листата се добавят в салати, супи, майонези, постни и местни ястия и риба.Вкусът им е като на синапа, но с нотки на лук.За зимата се сушат или консервират.За същите цели се използва и пронизанолистната попова лъжичка /  T. perfoliatum L. / , при която ушичките на стъблените листа са закръглени, а не заострени.
   За премахване на горчивия вкус листата се варят 10 - 15 минути, като водата се подменя веднъж или 2 пъти.Дори и тогава остава лека горчивина, придаваща пиканнтност на ястието.Най - добре е листата да се използват без стъблото за приготвяне на салати и сандвичи.
    Семената се сушат, смилат се на прах и се използват като горчица.В Литва се използва такава подправка "  Skilandis ", която замества чесъна.В тази страна се смята за деликатес зеленчукова салата с покълнали семена от полска попова лъжичка.
    Заради горчивия вкус и дъх на чесън растението не се консумира от тревопасни животни.Много малко количество от семената на полската попова лъжичка, смлени случайно със зърната на пшеницата, компрометира качеството на брашното и рязко намалява цената му.
   Полската попова лъжичка се използва от народната медицина в много страни.Растението има многостранно лечебно действие , а именно : антибактериално, противовъзпалително, антиревматично, потогонно, диуретично, отхрачващо, антипиретично, подобряващо работата на черния дроб и жлъчката, подобряващо зрението.
    Полската попова лъжичка се използва при белодробни заболявания, при бъбречно възпаление, апандисит, възпалено гърло, чревен абцес, следродилни болки, дисменорея и др.Има и антибактериална активност срещу стафилококи и стрептококи , която е доказана експериментално.
   В медицинската литература има сведения, че по - честото използване на растението, както за храна, така и за медицински цели, води до намаляване броя на белите кръвни клетки и предизвиква гадене и виене на свят.Ето защо неговото използване трябва да става след съветване с компетентни специалисти.

Извличане на маслото от семената на полската попова лъжичка : 

- семената леко се запичат на тиган при непрекъснато разбъркване
- охлаждат се 
- намачкват се в хаван или се смилат в блендер докато станат на паста
- заливат се с гореща вода и се кипват при непрекъснато разбъркване
- охлаждат се и плувналото на повърхността масло се изгребва с лъжичка
  

2 коментара:

  1. Винаги подробно и добре обяснена информация, Ели. Толкова много неща научавам от теб. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,
      това растение е също плевел, но миже с успех да се използва в кухнята.Има многостранно приложение, а се среща повсеместно.
      Поздрави и усмихнато и ведро лято !

      Изтриване