КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 8 август 2019 г.

Как сами да си помогнем при камъни в бъбреците и жлъчката без оперативна интервенция / How to help yourself with kidney and gall stones without surgery /      Образуването на камъни в бъбреците и жлъчката е често явление и при мъже , и при жени.В такива случаи обикновено ако камъка не се изхвърли се прибягва до оперативна намеса.Ако камъка е в жлъчката тя се изважда и човекът остава без жлъчка за цял живот.Ако камъка е в бъбрека и не се разбие бъбрека също се изважда.Така човек може да остане с 1 бъбрек за цял живот.Бъбречните камъни също предизвикват силни болки и кризи, уриниране на кръв.Независимо от това,че днес камъни се разбиват и по т.нар. безкръвен начин по този способ органите се нараняват.А при някои хора такова разбиване е противопоказано.Затова единственият хирургичен начин за лечение е чрез оперативна интервенция , при която се изваждат тези органи.
       Соколечението е един от най - приятните и безболезнени методи за изхвърляне не само на камъни.Соковете са храна и лекарство, те чистят, снабдяват организма с витамини и микроелементи, действат обезболяващо.Включването на сокове от прясна зеленина особено от диви треви спомага организма да изпитва ситост и да не се чувства никакъв глад.Чрез сурови зеленчукови сокове могат да се разбиват дори и най - твърдите камъни в жлъчката и бъбреците.И не на последно място трябва да отбележа, че камъните се разтрошават и се изхвърлят без опасност да заседнат в каналите.Но все пак е добре за да се улесни процеса да не се приема храна или ако се приема тя да е лека и веганска или вегетарианска в малки количества.Виждала съм камъни твърди като скала и камъни меки и ронливи като тебешир , камъни остри и камъни заоблени като лимка.Независимо какви са те ще се разбият и изхвърлят с помощта на соковете.Каква е тяхната големина също има значение, но не забравяйте,че вашия организъм е най - добрия хирург и той знае кога и как да изхвърли непотребните за него субстанции .С  Божията помощ и без оперативна намеса камъните се изхвърлят макар и с болки, които са поносими.
   И още нещо много важно - винаги правете клизми в случай,че не се възстанови нормалното всекидневно изхождане след прием на сокове.Клизмите могат да се правят всекидневно с 1 литър вода или на 2 - 3 дни по 1 клизма.
   Преди години съм била свидетел как един наш близък имаше камък в бъбрека и се опитваше да го извади като пиеше гореща бира.Но камъка заседна в уретера и положението много се влоши.Моят баща също имаше камък в жлъчката и веднага прибегна до опаративна интервенция.
   В тази публикация описвам как постъпих аз когато имах камък в жлъчката.Но по тази методика може да се разбият и камъни в бъбреците.
   Неведнъж съм споманавала,че гладуванията на сокове или на вода спомагат организма сам да изхвърли непотребните за него субстанции.Това изхвърляне понякога е болезнено, понякога не.
   В случая с камък в жлъчката реших да използвам гладуването със зеленчукови сокове като винаги се ръководя от книгата " Лечение със сурови зеленчукови сокове " на   д - р Норман Уокър.
   При камъни в жлъчката може да се получават много на брой и силно болезнени кризи, да се получат киселини в стомаха, да се вдигне температура или да се спре напълно приема на храна и вода.В най - тежкия случай когато не можем да приемаме храна и вода незабавно се постъпва по следния начин :
  1. Дава се на болния 4 пъти дневно / сутрин, обяд, вечер и преди лягане / сок от 1/2 лимон , след 3 - 4 - 5 минути 1 с.л. зехтин. / .Това спомага да се разширят жлъчните канали и да се приема вода, в малки количества и течна храна или сокове.
  2.Щом приема на вода и  течна храна или сокове се възстанови се пристъпва към соколечение по следната схема :
       - прием на морковен сок 100 % 
       - прием на сок от моркови и спанак - 1 : 1
       - прием на сок от морков, червено цвекло и краставица - 3 : 2 : 2
      - прием на сок от моркови, червено цвекло и краставица с добавка на сок от целина и сок от магданоз / сок от магданоз не повече от 57 грама / - 3 : 2 : 2 : 1 / целина / + 1 с.л. сок от магданоз
       - прием на сок от ябълки, моркови, червено цвекло - 3 : 2 : 1
       - прием на сок от ябълки, моркови и целина - 3 : 2 : 1
Като допълнение към посочените сокове могат да се включат през лятото сок от добре узрели домати / предварително обелени / и сок от диня.Тези сокове са добри очистители на бъбреците и на жлъчката.Към добре пасираните домати могат да се добавят и червени пиперки.Внимание ! Доматите се включват в количество 1/2 ч.ч., те съдържат киселина, която може да дразни стомаха.При необходимост ако изпитвате при приема дискомфорт или болка спрете употребата им до мемента , когато организма е добре очистен без възпаление на жлъчка или бъбреци.
  Към тези сокове могат да се включат зеленолистни зеленчуци и диви треви също във вид на сокове - сок от манголд, от листа на червено цвекло, от листа на моркови, от листа на смокиня, от листа на босилек, от тученица, от глухарче, троскот.Необходимо е също да се добави и сок от лимони като тяхното количество постепенно се увеличава до 8 - 10 лимона за деня.
   За деня се приготвят 2 литра  зеленчуков сок - 4 пъти на ден по 500 мл., към всяка порция сок се добавя 1 с.л. сок от магданоз + сок от 1 - 2 лимона.
Сокът при необходимост може да се съхрани и в хладилник, но е добре да се приготвя непосредствено преди приема.Хората, заети и имащи много ангажименти през деня могат да приготвят сокове 2 пъти дневно, но по 1 литър - сутрин и привечер.
   При камъни в бъбреците се постъпва по същата схема за соколечение без да се приема зехтин и лимонов сок 4 пъти дневно, но към сока от зеленчуци се добавя сок от лимони постепенно .   При камъни в бъбреците и в жлъчката болния може да приема храна , но в ограничени количества.Хубаво е обаче да се спре приема на всякаква друга храна освен соковете и тяхното количество постепенно да се увеличава до 2 500 - 3 литра на ден.
  Към всяка порция зеленчуков сок / 500 мл. / се добавя 1 с.л. сок от магданоз.Или 1 голяма връзка магданоз се смила с вода в блендер или нутрибулет и количеството се добавя към 2 литра зеленчуков сок / към 1 литър сок се добявя половин връзка магданоз /.За деня се приема не повече от 1 голяма връзка магданоз.При нужда магданоза може да се увелечи, но постепенно за по - бързо и ефективно разтрошаване на камъни..
   При такъв режим на прием на сокове камък ще се изхвърли за период около месец.Но ако се приема и храна процесът се забавя и изхвърлянето на камъни може да продължи до 3 - 4 месеца.

  ХРАНИ ЗАБРАНЕНИ ЗА ПРИЕМ ПРИ ПРОБЛЕМ С КАМЪНИ В ЖЛЪЧКАТА :

яйца, краве масло и всякакви животински мазнини , орехи и други ядки, патладжани, картофи, пикантни храни приготвени със силни и люти подправки, гъби, свинско месо и месни деликатеси, мазна риба, охлюви, храни с твърда люспа / царевица, бобови храни /, пържени храни , сирена, кашкавали и млечни продукти с висок процент мазнини;

ХРАНИ ЗАБРАНЕНИ ЗА ПРИЕМ ПРИ ПРОБЛЕМ С КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ :

Запомнете,че за вашите бъбреци най - добрата храна е суровата храна.Всички останали топлинно обработени храни затормозяват работата на бъбреците.Храни приготвени чрез осоляване и мариноване са бич за бъбречния паренхим особено увреден от образували се камъни.Пикантни храни и силни подправки са забранени.Леката веганска или вегетарианска диета е най - добрата за хора хранещи се с топлинно обработени , а не сурови храни.

  Приемът на сокове може да се съчетае с прием на вода и лимонов сок / 1 ч.ч. топла вода + сок от 1 лимон / или прием на подходящи за целта чайове :
при бъбречни камъни - чай от хвощ, от липа, от магадоноз заедно с корените му, чай от целина, чай от златна пръчица, чай от гръцка коприва
при жлъчни камъни - чай от камшик, чай от живовляк, чай от синя жлъчка, чай от червен кантарион, чай от листа на смокиня
   При прием на сокове всекидневно ще усетите постепенно разрушаване на камъните в бъбреците и жлъчката.Болките са за секунди остри докато камъка се разбие на малки парчета.След това трябва да започне изхвърляне на камъните, което е съпроводено с болки и кризи.Обикновено при прием на сокове се чувстват постоянни болки докато засегнатия орган започне контракция за изхвърляне на камъните.В момента когато започне изхвърляне на камъни трябва през 15 - 20 минути да се пият сокове.Това ще спомогне за бързо придвижване на разрушените части от камъка към органите за изхвърляне.Пиенето на сокове може да се прекъсне ако болките са силни, но вместо тях се пие топла вода с лимонов сок или топъл чай.Така се процедира докато се усети изхвърляне на камъните и облекчение.
   Необходимо е да спомена,че камъни могат да се изхвърлят не изведнъж, а на няколко пъти.Затова дори и след приключване на кризите пиенето на сокове трябва да продължи.Засегнатият орган трябва да се успокои напълно, да премине възпалението предизвикано от образувалия се камък и да започне нормален прием на твърда храна.При камъни в бъбреците болките също са силни до момента на изхвърляне на камъните.Затова е задължително да се пият и топли чайове за предотвратяване на възпалението и облекчаване на болките.
    Главна роля при лечението на камъни в бъбреците и жлъчката имат соковете от лимони и магданоз.Те са главните разбивачи на камъни и е необходимо да се пият редовно.Сок от магданоз се приготвя трудно с обикновена сокоизтисквачка.Но има специални сокоизтисквачки за зеленолистни.Внимавайте с количеството на сока от магданоз и от лимони ! Една с.л. сок от магданоз е достатъчна за 500 мл. зеленчуков сок / от моркови, ябълки, цвекло, краставици /.Сок от лимони се приготвя по - лесно, но той също трябва да се увеличава постепенно като се стигне до 6 - 8 лимона на ден.
  
НЕЩО ПОВЕЧЕ ЗА СОКОИЗТИСКВАЧКИТЕ :

  В днешно време сокоизтисквачки има на пазара много и различни по вид и дизайн.Изберете подходяща за Вас, която може да приготви пресен сок от твърди зеленчуци и плодове.Има сокоизтисквачки пригодени за цели плодове и зеленчуци, за нарязани на едро, за нарязани на ситни кубчета.В баласта, който се получава след сокоизвличането не трябва да има остатъчен сок.Лично за мен най - добри марки сокоизтисквачки са българските и руските.Това са сокоизтисквачки пригодени за приготвяне на сокове в домашни условия.Сокът се извлича чрез центробежно завъртане на диск  и баласта не съдържа сок.Знам,че има и сокоизтисквачки работещи на основата на пресоване  на зеленчуците и извличане на сока отделил се след това.Но не съм виждала подобна сокоизтисквачка.
   Соковете от зеленолистни е добре да се приготвят в сокоизтисквачка пригодена за това.Но в случай,че не разполагате с подобна смелете зеленолистните с вода в блендер или нутрибулет.Смилането трябва да е много фино, получаната зелена маса добавете към зеленчуковите сокове за деня.
   
   Начин на живот и хранене след изхвърляне на камъни 

  След изхвърляне на камъни приемът на сокове, чайове и вода трябва да продължи независимо,че вече може да се приема и твърда храна в малки количества.На мястото на образувалия се и изхвърлен камък се чувства лека болка, мястото трябва да се успокои и да заздравее.Затова е необходимо храната при всички случаи да е лека веганска или вегетарианска и при нужда пасирана.Това ще продължи до момента докато организма възобнови нормалните си функции без болка.

ЗАБЕЛЕЖКА : Лечението със сокове е приложимо и за деца имащи камъни в бъбреците или жлъчката.В този случай соколечението е 2 литра сок за деня даден на 4 приема както е описано по - горе.Но децата трябва да приемат и лека храна .Храната по възможност да е просто приготвена с лека термична обработка и без подправки, които дразнят бъбреците или жлъчката.В този случай лечението обикновено продължава няколко  месеца и камъните ще се изхвърлят.

   Старо и изпитано средство за разбиване на камъни в жлъчката и бъбреците е тамянът.За целта 10 гр. бял църковен чист тамян, неароматизиран се поставя в 1/2 литър вряща вода на умерен огън.Бърка се непрекъснато докато се разтвори напълно.Внимание ! Не бива да остават неразтворени дори и много малки частици.Оставя се да изстине.
   Сместа се разделя на 2 равни части.Едната част се разделя на още две равни части и се изпива сутрин на гладно през един час.Другата част също се разделя на две равни части и се изпива на следващия ден също сутрин през 1 час на гладно.При изпиването се внимава течността да се погълне без допиране до зъбите.Веднага се изплаква устата с вода на няколко пъти.
  Един час след изпиването на тамяна  може да се закусва.Тази процедура може да се повтори след шест месеца.
   Тамянът също разбива камъните безболезнено и те се изхвърлят като ситен пясък или прах.

Няма коментари:

Публикуване на коментар