Все още в градината ни има пресен манголд.Имаме манголд с различна окраска на листата - светлозелени листа с бяла жилка, светлозелени листа с жълта жилка, зелени листа с червена жилка.
Приготвих това ястие със зеленчуков сос от предварително сварени и пасирани зеленчуци.Използвах равни количества ориз БАЛДО и турски по - едър булгур.Получи се чудесно постно ястие на фурна подходящо за текущите в момента постни дни.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
Зеленчуци за бульон :
1 малка тиквичка
1 глава кромид лук
1 голям картоф
5 - 6 червени пиперки Капии
1 морков
вода - да покрие продуктите
За ястието :
1 кафена чашка ориз БАЛДО
1 кафена чашка турски по - едър булгур
листа от манголд - 15 - 20 броя
растителна мазнина по избор - олио, зехтин, шарлан
морска сол - на вкус
1 с.л. чубрица
1 ч.л. червен пипер
вода - 6 - 7 кафени чашки или докато покрие продуктите
Най - напред залейте с вода в отделни съдове ориза и булгура.Пригответе бульон от предварително почистените, нарязани и заляти с вода зеленчуци.Варете бульона на умерен огън докато зеленчуците омекнат напълно и пасирайте.Добавете към бульона сол и мазнина на вкус.
Изплакнете ориза в няколко води докато добре се отмие нишестето.По същия начин постъпете и с булгура.Нарежете листата от манголд / предварително добре измити / на тънки ивички.
В тенджера с мазнина и малко вода на котлона задушете ориза и булгура.Добавете зеленчуковия сос и нарязаните листа от манголд.Разбъркайте за 5 - 6 минути, добавете подправките, отново разбъркайте и снемете от огъня.
Изсипете сместа в тавичка, залейте с топла вода докато покрие продуктите и печете на 180 - 200 градуса докато сместа се запече и придобие приятен загар.
Ястието е вкусно и топло и студено .Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар