КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 31 май 2021 г.

Салата с прясна бакла / Salad with fresh broad beans /

 


  Баклата е едно от богатите на белтъци бобови растения.Тя още в ранна пролет може да се употреби в ястия, супи , салати.За готвене се използват както листата, така и целите шушулки и узрели зърна.Листата, както и пресните , млади шушулки могат да служат за храна и в сурово състояние.От узрелите големи зърна на баклата можем да приготвим пюрета, каши и хумос.Те също така могат да се приготвят с ориз или с картофи като гарнитура.

За жалост това растение много често се напада от вредители.Затова е нужно още в ранна пролет около корена да се насипва пепел.Ако листата и стъблото бъдат нападнати от вредител те също се посипват с пепел.

   От пресните шушулки на баклата приготвих салата с копър.Ето как я направих :

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 кг. пресни шушулки от бакла

1/2 връзка пресен копър

4 - 5 склидки чесън / по желание /

сок от 1 лимон

зехтин или друга растителна мазнина по избор - 6 с.л.

сол на вкус

вода

     Сложете в тенджера водата, сол на вкус и струйка лимонов сок на котлона да заври.През това време измивайте и почиствайте шушулките на баклата като почиствате двата края на шушулката.Ако шушулките са по - големи ги нарежете на 2 - 3 парчета.Почистеното количество бакла веднага пускайте във врящата подсолена вода.Водата трябва да ври леко, не на много силен огън.Процедирайте така докато почистите цялото количество шушулки.Варете под капак на умерен огън.Разбърквайте от време на време и обирайте пяната.Внимавайте да не кипи.

Когато баклата е омекнала, променила цвета си е готова.С решетъчна лъжица отцеждайте и прехвърляйте в салатиера.Оставете на стайна температура докато изстине.Добавете копъра, зехтина, чесъна и още лимонов сок при нужда.Хубаво разбъркайте и поднесете като гарнитура или салата.

         Да Ви е сладко !

   












2 коментара:

  1. В София един единствен път съм попадала на прясна бакла. Тогава я готвих с агнешко.

    ОтговорИзтриване
  2. Веси,
    баклата е богата на белтъци и през пролетта е много полезна.Тя помага при екземи и всякакви кожни образувания.Макар,че много не я употребяват някои хора в менюто си.Вкусна е и сурова в салати.Сега е сезонът и .Може да се намери в магазините за плодове и зеленчуци.
    Спорна седмица !

    ОтговорИзтриване