В суровоядството се допуска употребата на сурови жълтъци и белтъци.Някои суровоядци употребяват и сурови разбити яйца в храненето си.
Тази майонеза, която ще покажа днес употребяваме от години в нашия дом.Винаги я правим от сурови жълтъци.Условието за нейното приготвяне обаче е яйцата да са винаги пресни по възможност снесени в деня на приготвянето и.Имаме кокошки на село и винаги избирам пресни, току - що снесени яйца за приготвяне на майонеза.
Има няколко основни правила , които трябва да спазим за да получим хубава майонеза независимо дали ще използваме сурови или варени жълтъци.Те са следните :
1. Жълтъците се поставят в съд с обло дъно и леко се разбиват с миксер като бъркалките се движат в посока на часовниковата стрелка.Разбиваме винаги само в една посока.
2. Мазнината се добавя първоначално на капки и се изчаква да се поеме от жълтъците, след като майонезата се захване - на тънка струйка.Количеството мазнина, което се добавя за 1 жълтък е 1 кафена чашка или за 2 жълтъка се добавя 1 ч.ч. мазнина.
3. Всички продукти при приготвяне на майонезата да са със стайна температура.
Майонезата се пресича в следните случаи :
1. Когато мазнината е в повече от посоченото количество.
2. Когато майонезата се разбива с въртене в различни посоки.
3. Когато яйцата не са пресни.
4. Когато мазнината се добавя изведнъж в голямо количество.
5. Майонезата не е с добра консистенция в случай,че мазнината е в по - малко от посоченото количество.
6.Когато продуктите за разбиване на майонезата не са със стайна температура, а яйцата са извадени от хладилник и не са темперирани.
6.Когато продуктите за разбиване на майонезата не са със стайна температура, а яйцата са извадени от хладилник и не са темперирани.
Поправка на пресечена майонеза :
1. Облейте съда, в който разбивате майонезата с един белтък.Извадете белтъка от съда.Започнете да добавяте от пресечената майонеза в малки количества докато майонезата се захване.Така процедирайте докато цялото количество пресечена майонеза се поправи и се получи гъста и златиста на цвят майонеза.
2. Направете нова майонеза с един жълтък и започнете постепенно и на части да добавяте от пресечената майонеза.Така процедирайте докато цялото количество пресечена майонеза се поеме и се получи гъста и златиста на цвят майонеза.
2. Направете нова майонеза с един жълтък и започнете постепенно и на части да добавяте от пресечената майонеза.Така процедирайте докато цялото количество пресечена майонеза се поеме и се получи гъста и златиста на цвят майонеза.
Майонеза можем да приготвим от сурови жълтъци и един сварен и претрит жълтък.Някои хора не са почитатели на майонезата в суров вариант на жълтъците и в този случай могат да ползват и такава майонеза.Тя се приготвя почти по същия начин.Майонеза се приготвя и от жълтъци, които са обработени топлинно, но са останали втечнени.Това е майонеза приготвена от течния жълтък на леко забулени яйца.
МАЙОНЕЗА ОТ СУРОВИ ЖЪЛТЪЦИ :
МАЙОНЕЗА ОТ СУРОВИ ЖЪЛТЪЦИ :
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
4 жълтъка от пресни кокоши яйца
2 ч.ч. растителна мазнина по избор /слънчогледово олио, зехтин, шарлан, олио от гроздови семки /
щипка хималайска сол
сок от 1 лимон
Подберете мазнината, която ще използвате за майонезата.Аз използвам слънчогледово олио или олио от гръздови семки.Приготвената със зехтин майонеза става по - тежка особено ако той е студено пресован.Може да се смесят 2/3 олио и 1/3 зехтин.
Отделете жълтъците от белтъците на 4 пресни яйца.Сложете жълтъците в стъклена купа с обло дъно.Разбийте леко с миксера докато жълтъците се хомогенизират.Разбивайте само в една посока като постепенно и на капки добавяте мазнината.Когато майонезата се превърне в хубав гладък сос започнете да добавяте мазнината на тънка струйка и на части докато тя се поеме от жълтъците.Майонезата е готова когато стане златиста, плътна и хомогенна.При разбиването бъркалките трябва да образуват пътечка.След като е вече готова се добавя сол и лимонов сок на вкус.Отново се разбива с миксера и се използва според предназначението.
Тази майонеза е достатъчна за приготвяне на една купа руска салата.
Съхранявайте готовата майонеза в хладилник в съд с капак или в съд покрит със стреч фолио.
Всички видове майонеза могат да се олекотят и стават по - приятни за консумация с различни добавки : варен жълтък, марината от кисели краставички, кисело мляко, сметана, горчица, доматен сок, прясна зеленина, чесън, сушени подправки.
Всички видове майонеза могат да се олекотят и стават по - приятни за консумация с различни добавки : варен жълтък, марината от кисели краставички, кисело мляко, сметана, горчица, доматен сок, прясна зеленина, чесън, сушени подправки.
Внимание ! Не използвайте майонеза от пресни или варени жълтъци при колити, гастрити , язви на стомаха и дванадесетопръстника !
Еха, чудесна е, мама преди години правеше такава майонеза, то май друга нямаше. Сега няма от къде пресни яйца.
ОтговорИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванение винаги правим майонеза със сурови жълтъци.Не използвам майонези закупени в готов вид.Но яйцата трябва да са пресни.В големите градове навремето е имало пазари за живи животни и домашни продукти - сирене и яйца.Днес тези пазари са унищожени за жалост.
Поздрави !