КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 20 юли 2021 г.

Майонеза от сурови жълтъци с лимонов сок / Mayonnaise from raw yolks with lemon juice /

 



        В суровоядството се допуска употребата на сурови жълтъци и белтъци.Някои суровоядци употребяват и сурови разбити яйца в храненето си.

     Тази майонеза, която ще покажа днес употребяваме от години в нашия дом.Винаги я правим от сурови жълтъци.Условието за нейното приготвяне обаче е яйцата да са винаги пресни по възможност снесени в деня на приготвянето и.Имаме кокошки на село и винаги избирам пресни, току - що снесени яйца за приготвяне на майонеза.
   Има няколко основни правила , които трябва да спазим за да получим хубава майонеза независимо дали ще използваме сурови или варени жълтъци.Те са следните :
 1. Жълтъците се поставят в съд с обло дъно и леко се разбиват с миксер като бъркалките се движат в посока на часовниковата стрелка.Разбиваме винаги само в една посока.
 2. Мазнината се добавя първоначално на капки и се изчаква да се поеме от жълтъците, след като майонезата се захване  - на тънка струйка.Количеството мазнина, което се добавя за 1 жълтък е 1 кафена чашка или за 2 жълтъка се добавя 1 ч.ч. мазнина.
 3. Всички продукти при приготвяне на майонезата да са със стайна температура.

         Майонезата се пресича в следните случаи :

1. Когато мазнината е в повече от посоченото количество.
2. Когато майонезата се разбива  с въртене в различни посоки.
3. Когато яйцата не са пресни.
4. Когато мазнината се добавя изведнъж в голямо количество.
5. Майонезата не е с добра консистенция в случай,че мазнината е в по - малко от посоченото количество.
6.Когато продуктите за разбиване на майонезата не са със стайна температура, а яйцата са извадени от хладилник и не са темперирани.

Поправка  на пресечена майонеза :

  1. Облейте съда, в който разбивате майонезата с един белтък.Извадете белтъка от съда.Започнете да добавяте от пресечената майонеза в малки количества докато майонезата се захване.Така процедирайте докато цялото количество пресечена майонеза се поправи и се получи гъста и златиста на цвят майонеза.
    2. Направете нова майонеза с един жълтък и започнете постепенно и на части да добавяте от пресечената майонеза.Така процедирайте докато цялото количество пресечена майонеза се поеме и се получи гъста и златиста на цвят майонеза.

  Майонеза можем да приготвим от сурови жълтъци и един сварен и претрит жълтък.Някои хора не са почитатели на майонезата в суров вариант на жълтъците и в този случай могат да ползват и такава майонеза.Тя се приготвя почти по същия начин.Майонеза се приготвя и от жълтъци, които са обработени топлинно, но са останали втечнени.Това е майонеза приготвена от течния жълтък на леко забулени яйца.

МАЙОНЕЗА  ОТ  СУРОВИ  ЖЪЛТЪЦИ :


НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

4 жълтъка от пресни кокоши яйца
2 ч.ч. растителна мазнина по избор /слънчогледово олио, зехтин, шарлан, олио от гроздови семки /
щипка хималайска сол
сок от 1 лимон

 Подберете мазнината, която ще използвате за майонезата.Аз използвам слънчогледово олио или олио от гръздови семки.Приготвената със зехтин майонеза става по - тежка особено ако той е студено пресован.Може да се смесят 2/3 олио и 1/3 зехтин.
        Отделете жълтъците от белтъците на 4 пресни яйца.Сложете жълтъците в стъклена купа с обло дъно.Разбийте леко с миксера докато жълтъците се хомогенизират.Разбивайте само в една посока като постепенно и на капки добавяте мазнината.Когато майонезата се превърне в хубав гладък сос започнете да добавяте мазнината на тънка струйка и на части докато тя се поеме от жълтъците.Майонезата е готова когато стане златиста, плътна и хомогенна.При разбиването бъркалките трябва да образуват пътечка.След като е вече готова се добавя сол и лимонов сок на вкус.Отново се разбива с миксера и се използва според предназначението.
   Тази майонеза е достатъчна за приготвяне на една купа руска салата.
        Съхранявайте готовата майонеза в хладилник в съд с капак или в съд покрит със стреч фолио.
   Всички видове майонеза могат да се олекотят и стават по - приятни за консумация с различни добавки : варен жълтък, марината от кисели краставички, кисело мляко, сметана, горчица, доматен сок, прясна зеленина, чесън, сушени подправки. 
    Внимание ! Не използвайте майонеза от пресни или варени жълтъци при колити, гастрити , язви на стомаха и дванадесетопръстника !





2 коментара:

  1. Еха, чудесна е, мама преди години правеше такава майонеза, то май друга нямаше. Сега няма от къде пресни яйца.

    ОтговорИзтриване
  2. Веси,
    ние винаги правим майонеза със сурови жълтъци.Не използвам майонези закупени в готов вид.Но яйцата трябва да са пресни.В големите градове навремето е имало пазари за живи животни и домашни продукти - сирене и яйца.Днес тези пазари са унищожени за жалост.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване