Пролетта вече е на прага и тук - там са наболи пресни стръкчета от жълта иглика.Те са прекрасни като добавка към салати - цветчетата и листата.А ето и нещо повече за лечебната иглика - http://naturalnakuhnia.blogspot.com/2015/03/blog-post_48.html
ЗА ТАЗИ МНОГО ВКУСНА САЛАТА СА НЕОБХОДИМИ : 1 купа пресен, млад спанак, 5 стръка почистен зелен лук, 10 - 15 маслини, 1/2 ч.ч. едро смлени орехи, 1 краставица, пресни стръкчета иглика - листа и цвят, 1 връзка магданоз, зехтин, хималайска сол, сок от лимон или ябълков оцет.
Измийте и нарежете на тънки ивички спанака или го накъсайте с ръце.Добавяйте към салатата и младите нарязани коренчета.Добавете ситно нарязания зелен лук, смлените орехи , маслините , краставицата - нарязана на полумесеци, нарязаните листа от иглика и магданоз. .Овкусете готовата салата със зехтин, хималайска сол и лимонов сок или ябълков оцет - на вкус.Разбъркайте и поднесете веднага след приготвянето.
Да ви е сладко !
Ех, че хубава комбинация, провокираш ме да я направя!
ОтговорИзтриванеМного вкусна стана Жани тази пролетна салата.Ще заредиш с витамини цялото семейство ако пробваш да я направиш.
ИзтриванеПоздрави !
Моят баща някога много правеше салата с листа от иглика и по-късно - с листа от глухарче. Ще трябва да потърся в околността иглика. С орехите и маслините ще е чудна салата!
ОтговорИзтриванеПоздрави
Тили,
Изтриванепомня и аз навремето как хората познаваха много диви растения и ги употребяваха в кухнята.Дори много растения използваха за лечение и не ходеха по лекари.Днес малко хора използват дивите растения.Като че ли хората свикнаха да употребяват повече хранителни добавки от аптеката, отколкото диви растения от поляната.
Поздрави !
Ха така, Елена, накара ме да опитам листа от репички (харесаха ми и на салата, и на супа), сега ако и иглика ме накараш да нарежа в салатата - ще ме изгонят от къщи:)) моите консервативни люде:)
ОтговорИзтриванеВеси,
Изтриванемоето семейство също понякога е изненадано от приготвената от мен храна.Но тази салата много се хареса от всички, които я опитаха.Видяха цветчетата от иглика и тогава ме попитаха какво има в салатата.Но ако използвах само зелени листа от иглика никой нямаше да разбере какво яде.
Поздрави !
Отново в стихията си, Елена с разкошни нови предложения -
ОтговорИзтриванемного красиви, апетитни, свежи, иновативни и полезни...
Благодаря ти, комплименти за теб и усмихнати пролетни дни!
Благодаря ти за чудесния коментар Дианка.През пролетта и лятото, живот и здраве ще покажа още много позабравени растения, които навсякъде са разпространени по поляните.Игликата е едно от тях.
ИзтриванеПоздрави и лека седмица !
Идея си нямах, че игликата става за ядене, а дворът ще се напълни, като изчезне снегът. Благодаря за хубавата идея, Ели!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за чудесния коментар Мъхче.Старите хора по селата берат иглика и я използват в кухнята.Но днешните хора по градовете, в забързаното си ежедневие са позабравили контакта с живата природа и не познават много диворастящи растения.А те са чудесни добавки към традиционните ястия.
ИзтриванеПоздрави !
Оле, не знаех, че игликата е ядлива. Колко добра идея и как краси салатката! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате,
Изтриванеигликата е ядливо растение в малки количества.Много добър стимулант на сърцето и чудесен очистител на белия дроб.Затова е добре хората, които имат такива проблеми да я употребяват рано на пролет в прясно състояние.Употребата и е задължителна при рак на белия дроб.Сърцето е единственият орган, който не боледува от рак, поради по - различното устройство на сърдечната тъкан от всички други тъкани в тялото.
Поздрави !