Лятото е в разгара си.В горещите дни салатите са на почит.А прясното несолено сирене и доматите заедно с босилека си подхождат много добре.
За тази салата използвах прясно козе сирене , което моята майка приготвя на село от прясно козе мляко.Ако нямате възможност да използвате току - що издоено мляко и веднага да го подсирите с мая за сирене използвайте задължително термометър.Температурата на млякото трябва да е 37 - 38 градуса, не повече.Загрейте суровото мляко и разбърквайте като поставите термометъра и следите градусите.След като млякото се загрее до необходимата температура налейте маята.За 4 литра мляко използваме 1 с.л. мая за сирене.Разбъркайте хубаво млякото , поставете капака и завийте за 1.30 часа на стайна температура.След това сиренината се нарязва и отцежда за 12 часа в тензух.Получава се прясно козе сирене, което се притиска за отделяне на суроватката.След престой около 6 часа се посолява леко с морска сол от двете страни и се поставя в съд за съхранение заедно с част от отделената суроватка.Сиренето трябва да е добре притиснато, да не изплува над суроватката.
Прясното козе сирене е безсолно и много полезно при тежко боледуване, при заболявания на черния дроб, жлъчката и костите.Можете да го съхраните в кутия с капак в хладилника за 3 - 4 дни при температура около 2 - 3 градуса.
Салата Капрезе е известна в Италия.Оригиналната рецепта и историята на тази салата научих от "Субективно за Италия " .Благодаря ти Танче, че представи тази салата в оригинал с пресни листа от босилек, а не с песто.
Салата Капрезе е типична за остров Капри, Неаполитански залив.Тя е измислена в един ресторант Коисисана 1920 година и носи цветовете на италианския трикульор.
Салатата Капрезе в оригинал се приготвя с биволска моцарела, а моцарелата от краве мляко се нарича фьордилате.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
домати
прясно безсолно козе сирене
листа босилек
риган
зехтин
Измийте доматите и внимателно ги нарежете на тънки кръгчета.Измийте листата на босилека и нарежете сиренето също на тънки парчета.
Подредете в плато или чиния последователно домати и сирене така,че парчетата да се застъпват.Наръсете с риган, добавете тук - там листа от босилек и струйка зехтин.
Поднесете салатата веднага след приготвянето и да Ви е сладко !
Просто разкош! Аз бих предпочела с овче сирене.
ОтговорИзтриване