КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 20 юли 2021 г.

Полезни свойства и приложение на прясната суроватка / Useful properties and application of fresh whey /

 



   Преди години по селата хората отглеждаха животни и след подсирване на млякото пиеха прясната суроватка.Спомням си как моята баба даваше и на животните суроватка за подсилване или след тежко боледуване.Когато някое животно се разболее задължително беше даването на суроватка.

   Класическата суроватка се получава след приготвяне на сирене.Загряването на суроватката пък води до получаване на извара.Изварата както и суроватката са много полезни за хора, които са боледували дълго време, за деца, за възрастни, за спортисти, бременни жени, кърмачки, за животни - малки прасенца, кучета, котки, пиленца.

   Според начина на производство и използваната техология суроватката бива :

- сладка - получена чрез ензимна технология при производството на сирене

- кисела - технология със закваски, млечно - кисели бактерии или киселини

   Суроватката представлява воден разтвор на лактоза / млечна захар / с най - голям процент вода / 93.7 % / , белтъци, минерални соли и мазнини във вид на фина емулсия.В 1 литър суроватка има 360 калории.Чрез химични анализи в суроватката са установени 16 вида протеини, 8 минерали, 7 витамина, до 23 аминокиселини, до 11 ензими.В малки количества суроватката съдържа и водоразтворимите витамини на млякото.Киселата суроватка е с по - високо съдържание на калций, фосфати и млечна киселина.При ензимните технологии за получаване на сирене албумините и глобулините преминават в суроватката.Това са суроватъчните белтъци.Те са най - ценния хранителен компонент на суроватката.Аминокиселинното им съдържание е различно от това на казеина, който е останал в сиренето.Те са значително по - богати на незаменимите сяросъдържащи аминокиселини цистеин и метионин.Незаменимите аминокиселини в суроватъчните белтъци са в балансирано и достатъчно съдържание.В този смисъл хранителната им стойност е по - висока от тази на казеина в сиренето както и на други белтъци от животински произход напр. яйцата.

  В суроватката се съдържат и биоактивни пептиди.Това са специални белтъчни фрагменти, които имат положително влияние върху функциите на човешкия организъм.Биоактивни пептиди действат на много системи - сърдечно - съдова, храносмилателна, имунна, нервна.Имат антимикробно, антихипертензивно, имуномодулаторно, антитромботично действие.

    Съдържанието на свободни аминокиселини е по - високо от това в млякото 4 до 10 пъти.В суроватката се съдържат и биоактивни вещества с белтъчен характер, които са важен фактор за стимулиране на имунната система.Такива са гликопротеините лактоферин и трансферин, ензимите лизозин и лактопероксидаза.Те показват антимикробно действие и подтискат алергичните реакции.

  Най - високо е съдържанието на лактоза / млечна захар / в суроватката.При производство на сирене почти всички въглехидрати преминават в суроватката.От тях 90 % е лактоза.Други въглехидрати са глюкоза, галактоза, олигозахариди и аминозахари.В суроватката се съдържат 107 суроватъчни витамини , рибофлавин, вит В2, фолиева киселина  - вит.В9, кобаламин - вит.В12.Фолиевата киселина и кобаламинът са свързани със суроватъчни белтъци и затова изцяло преминават в суроватката.Рибофлавинът придава жълт цвят на суроватката.Суроватката е богата на калций, мед, желязо, цинк, кобалт, манган и фосфати.Тя съдържа  пълноценни протеини и пробиотични бактерии.

   ПОЛЕЗНИ   КАЧЕСТВА НА СУРОВАТКАТА :

- укрепва имунната система

- поддържа развитието на полезните 113 микроорганизма в червата, помага при дисбактериоза, забавя газообразуването и гнилостните процеси в червата

- ускорява процеса на извеждане на токсините

- притъпява чувството за глад

- укрепва нервната система

- подобрява кръвообращението, помага при хипертония, стенокардия, коронарна болест на сърцето

- подобрява хранителните качества на кърмата

- помага при стомашно - чревни заболявания, гастрит, ентерит, панкреатит

- възстановява черния дроб

- регулира вредния холистерол

- в моналото е използвана за лечение на туберкулоза

- предотвратява остеопорозата

- намалява зъбния камък

- има силни регенеративни свойства - забавя процеса на стареене, използва се при обриви, акне, подобрява състоянието на кожата и косата

- незаменимите аминокиселини участват в създаването на мускулна маса

- използва се при ревматизъм и подагра

ПРИЛОЖЕНИЕ НА СУРОВАТКАТА :

- за производство на едноклетъчен белтък

- за производство на детски храни

- за производство на биогаз

- за производство на хлебни изделия и бисквити

- за производство на сладолед и сирена

- за производство на лактоза

- за производство на суха суроватка

- за производство на хранителни белтъчни  концентрати 

- за производство на напитки с плодове

- за торене

- за фураж

  Суроватка може да се влага в супи, яхнии, шейкове, мюсли, млечни десерти.









2 коментара:

  1. Интересна информация, Ели! Верно, ти каза за тази суроватка, като се видяхме. За съжаление няма от къде да си набавям. А ти знаеш ли как може да се приготви малко количество сирене, и от там и сураватка. Тук, пред блока един човек кара прясно мляко от село под Витоша.

    ОтговорИзтриване
  2. Веси,
    в блога имам рецепта за домашно сирене.Рецептата е автентична и е останала още от баба ми.Накратко - млякото е сурово и се загрява в тенджера с дебело дъно до температура 37 - 38 градуса.Веднага се сваля от огъня и се прибавя мая за сирене / 1 с.л. за 4 литра мляко /.Разбърква се хубаво, слата се капака и млякото се завива с одеало докато се подсири.Времето варира според температурата в помещението от 1 час до 1,30 мин.След това сиренината се поставя в тензух и се отцежда докато суроватката се отдели за около 12 часа.Заедно с тензуха притискам сиренината с тежест за още 6 часа.Накрая поставяме сирененита в съд , срязваме на 2 или 4 парчета и осоляваме от двете страни.Така престоява 6 часа и поставяме заедно със солта и част от суроватката в съд за съхранение.Сиренето трябва да е напълно покрито със суроватка, притиснато с тежест.Така в студено помещение може да се съхрани до 1 година и повече.Солта е морска и се осолява от двете страни с произволно количество.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване