Гръцката фава е апетитно ястие или мезе направено от Латирус боб / Lathyrus clymenum /, най - известния е Санторини боб за фава.Традиционно се приготвя всяка сряда във всички домове на Егейските острови.Гарнира се с лимон, карамелизиран лук, каперси и маслини.Добре се съчетава с октопод, мариновани сардини, маринована аншуа.Вари се в глинен съд за да стане по - вкусна.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
2 водни чаши, около 500 грама фава
вода за накисване на фавата
2 средни глави кромид лук, на ситно
6 ч.ч вода за варене на фавата
1/4 ч.ч. зехтин за фавата + зехтин за гарниране
сол
червен пипер
От вечерта накисваме фавата в много вода.Сутринта отцеждаме и варим в 6 ч.ч. хладка вода.След като закипи обираме пяната с решетъчна лъжица.Добавяме лука и разбъркваме леко.Покриваме с капак и оставяме да къкри на слаб огън докато омекне около 15 - 20 минути.Разбъркваме енергично готовата фава.Махаме от огъня и добавяме зехтин и сол.
Сервираме с пресен зехтин, наръсена с червен пипер .
Aдаптирано от : www.tiropontiki.gr
Няма коментари:
Публикуване на коментар