Кореноплодните зеленчуци са любими в нашия дом.Приготвяме ги по различни начини - печени на фурна, на пара, сурови.В тази рецепта те са печени на фурна, но във фолио.Използвах червено цвекло, корени целина, едри глави бял и червен кромид лук.Могат да се добавят и други зеленчуци.Но аз разполагах с тези.Цвеклото не се бели, целината също се оставя цяла, почистена глава.Използвах български сорт целина, тя е много вкусна и ароматна.Към тези зеленчуци могат да се добавят моркови, гулия, алабаш, ряпа, пащърнак.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
4 - 5 средно големи глави българска целина
1 - 2 глави едро червено цвекло
едри глави бял и червен кромид лук
келтска или хималайска сол
олио или зехтин
За гарниране : кисели краставички, доматен сок, зехтин, пресен копър
Измийте хубаво зеленчуците без да белите цвеклото и целината.Почистете кората само на местата където е повредена.Обелете главите лук, оставете ги цели.Не посолявам кореноплодите преди печене.Ако използвате сол посолете при сервиране.Солта спомага за отделяне на повече сокове при печенето.
Вземете фолио и отрежете квадратни или правоъгълни парчета за обвиване на всеки зеленчук.Вземете цвекло или целина, поставете върху фолиото, поръсете с мазнина и завийте хубаво.Поставете в тава, предварително застлана с хартия за печене или фолио.Лукът го пека цял, не го обвивам във фолио.Може да се пече с обелката или без нея.Аз го пека без обелката за да се запече хубаво.
Обикновено печенето отнема повече време от варенето на пара.Кореноплодите се задушават и изпичат добре за около 50 - 60 минути.Периодично обръщайте с щипка всеки зеленчук много внимателно.Печете на 180 - 200 градуса на най - долно ниво на фурната.
За гарниране приготвих доматен сок от фризера, който размразих предварително.Към него добавих ситно нарязани кисели краставички, копър и зехтин.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар