Направих в тази рецепта зеления гръцки грах за фава само със сушени зеленчуци при варенето без добавка на суров кромид лук.За гарниране използвах мариновани гръцки маслини с риган и чесън, лайм и зелен лук.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
400 грама зелен гръцки грах за фава
4 - 5 с.л. с връх сушени зеленчуци / морков, лук, целина, червена пиперка /
сок от 2 малки лимона
6 - 7 с.л. зехтин
1600 мл. вода
За гарниране : маяриновани гръцки маслини с чесън и риган, зелен лук, лайм, зехтин
Измийте зеления гръцки грах хубаво под течаща вода.Залейте го с нова вода докато го покрие 4 - 5 см. над нивото на граха.Оставете така за 12 часа.Отново измийте граха и заедно с водата го сложете да се вари.След кипване на няколко пъти обирайте пяната.След избистряне на течността варете на умерен огън.Добавете сушените зеленчуци, солта и разбъркайте.Малко преди да е готов граха добавете лимоновия сок и зехтина.Варете до пълна готовност и парсирайте още горещ.
Всяка порция фава се гарнира със зелен лук, няколко маслини с чесън и парчета лайм. Накрая се полива с малко зехтин.Да Ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар