КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 24 юни 2025 г.

Зелена гръцка фава с мариновани маслини, лайм и зелен лук / Green Greek fava with marinated olives, lime, and green onion /

 





                    Направих в тази рецепта зеления гръцки грах за фава само със сушени зеленчуци при варенето без добавка на суров кромид лук.За гарниране използвах мариновани гръцки маслини с риган и чесън, лайм и зелен лук.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

400 грама зелен гръцки грах за фава

4 - 5 с.л. с връх сушени зеленчуци / морков, лук, целина, червена пиперка /

сок от 2 малки лимона

6 - 7 с.л. зехтин

1600 мл. вода

За гарниране : маяриновани гръцки маслини с чесън и риган, зелен лук, лайм, зехтин

         Измийте зеления гръцки грах хубаво под течаща вода.Залейте го с нова вода докато го покрие 4 - 5 см. над нивото на граха.Оставете така за 12 часа.Отново измийте граха и заедно с водата го сложете да се вари.След кипване на няколко пъти обирайте пяната.След избистряне на течността варете на умерен огън.Добавете сушените зеленчуци, солта и разбъркайте.Малко преди да е готов граха добавете лимоновия сок и зехтина.Варете до пълна готовност и парсирайте още горещ.

      Всяка порция фава се гарнира със зелен лук, няколко маслини с чесън и парчета лайм. Накрая се полива с малко зехтин.Да Ви е сладко !










Няма коментари:

Публикуване на коментар