КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 8 юни 2015 г.

Лозови листа за зимата - бързо, лесно и просто / Vine leaves for the winter - quickly, easily and simply /



    Време е за събиране на млади и нежни лозови листа, които ще ни послужат за различни ястия през зимния сезон.Преди години съм изпробвала различни рецепти за тяхното консервиране.Правила съм и осолени лозови листа / туршия /, които преди употреба трябва задължително да се обезсоляват.При осоляването обаче, листата остават по - твърди и обикновено винаги остават по - солени на вкус.
   Тази рецепта, която предлагам е за съхранение на листата без сол, без саламура.Просто се съхраняват в бутилка или буркан, навити на ролца.Преди употреба се попарват с гореща вода.
   Когато събираме лозови листа за употреба в кулинарията трябва задължително лозовият масив да не е пръскан с препарати.Това става обикновено рано на пролет.Важно е също да се подберат сортове, които имат по - меки листа / това става още при самото бране, листата са твърди на пипане /.Берат се млади, светлозелени и нежни листа, които при кулинарна обработка имат много добър леко киселичък вкус.Листата трябва по възможност да са по - големи, за да можем да приготвим от тях хубави сарми.При нужда за завиване на  една сармичка се използват 2 листа.
Наберете определен брой листа, поставяйте ги в кошничка за да не се спарват.Не използвайте найлонова торбичка.Веднага след брането листата се разстилат без да се мият върху суха повърхност./ добре измита и подсушена мушама /.Вземаме всяко листо и подреждаме в куп по 10 сравнително еднакви по големина листа.Навиваме на рулца и завързваме с конец.Приготвяме всички листа по този начин.Трябва да получим хубави, стегнато навити листа във всяко ролце.Поставяме рулцата в стъклен измит и подсушен буркан - 5 - 6 - 7 рулца, в зависимост от големината на буркана.Запечатваме с капачка.Използваме машинка за затвяряне на буркани.Можем да съхраним листата и в бутилка за еднократна употреба, добре затворена и суха.
При отварянето листата трябва наведнъж да се употребят, така че преценете колко листа са ви необходими за едно ястие.Не се стерилизират.










12 коментара:

  1. Ели, много интересен начин на съхранение. За пръв път чувам за такова сухо затваряне в буркани, не се ли развалят? Колко време е трайността им съхранени по този начин? Слънчева и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди,
      видях така приготвени листа на едно изложение, но бяха поставени в бутилки за еднократна употреба.Моя позната ги прави в стъклен буркан, който запечатва с машинка.Листата не се развалят, стават сухи, но трябва да не се мият.Затова преди употреба трябва задължително да се попарват.Не знам колко траят, но щом са сухи мисля, че няма проблем да се използват 2 - 3 години.Правя ги за първи път.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. :)И майка ми така ги слага,Ели!Хем бърза,хем обична зимнина-прекрасни сармички се получават.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче,
      аз ги правя за първи път по този начин, но рецептата е изпробвана от моя позната.Стават прекрасни сармички или руло с попарените листа.
      Поздрави !

      Изтриване
  3. Мама прави онзи ден в буркани, но с марината и сол. Не знаех за този начин, много интересно. Изглеждат много свежи така, а и си представям като се отворят все едно са откъснати сега.:) Поздрави, Ели!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате,
    листата стават сухи и потъмняват.Представи си листо, направено като на хербарий.Така се получават, така ги видях на едно изложение за домашно направени продукти.Там бяха направени в бутилки за еднократна употреба, така ги продаваха.А моя позната вече прави няколко години листата само по този начин.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Още тази събота ще се опитам да се сдобия с листа и да видим какво ще стане :) благодаря за инфото, Ели!

    ОтговорИзтриване
  6. Зори,
    рецептата е изпробвана, трябва да стане.Макар, че аз я правя за първи път.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. Моля, кажете колко време издържаха листата в буркани!
    Силвия

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Силвия,
      лозовите листа по тази рецепта ги правя в ранна пролет когато все още листата не са пръскани.Използвам ги през зимата.Приготвям с тях през цялата зима сармички.От един буркан листата се употребяват всички, за едно приготвяне на сармички са.Липови листа обаче по този начин не стават, бързо се развалят.Така,че направете си само лозови листа по този начин, а липовите листа можете да ги изсушите като хербарий.
      Поздрави !

      Изтриване
  8. Много интересен вариант. Ще опитам. Мерси!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте Анонимен,
    не използвайте този метод за запазване на липови листа или листа от лобода.Приложим е само за лозови листа.
    Поздрави и лек и спорен ден !

    ОтговорИзтриване