Месец юни предлага изобилие от зеленолистни зеленчуци, а баклата, пресните картофи и зелените джанки са характерни за направата на вкусна постна яхния.Тази яхния е наследство от прабаба ми, която винаги е успявала да сътвори вкусно постно ястие от наличните в градината зеленчуци.А връхните листенца на баклата и прясната , крехка лобода подобряват вкуса и аромата на това наглед простичко ястие.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ЯХНИЯТА СА :
пресни връхни листенца / клончета / от бакла - 5 - 6 броя
шушулки от бакла - 10 - 20 броя
10 зелени джанки
1/2 кг. пресни картофи
5 -10 млади листенца от градинска лобода
1 малък морков
2 - 3 стръка зелен лук
зехтин или олио
хималайска сол на вкус
зелени подправки, ситно нарязани - магданоз, джоджан / гюзум /, копър, девисил.
пресни връхни листенца / клончета / от бакла - 5 - 6 броя
шушулки от бакла - 10 - 20 броя
10 зелени джанки
1/2 кг. пресни картофи
5 -10 млади листенца от градинска лобода
1 малък морков
2 - 3 стръка зелен лук
зехтин или олио
хималайска сол на вкус
зелени подправки, ситно нарязани - магданоз, джоджан / гюзум /, копър, девисил.
Измийте и нарежете на ситно прясната зеленина - листенцата от бакла и лобода.Нарязаният отделно на ситно зелен лук задушете в мазнината.Към него добавете измитите и нарязани или цели шушулки от бакла / предварително добре почистени / и нарязания или ситно настърган морков..Задушавайте под капак докато зеленчуците омекнат.Добавете измитите, обелени и нарязани на едро картофи, зелените джанки, лободата, връхните листенца от бакла и сол на вкус.Залейте с вода - хладка, която не трябва да е много.Ако приготвяте ястието на печка с дърва добавете по - малко вода.Гответе на тих огън, под капак докато всички зеленчуци омекнат и ястието остане с малко сос.Накрая добавете зелените подправки - ситно нарязани и разбъркайте.Извадете ястието от огъня и сервирайте.
Да ви е сладко !
Пресни листа от градинска лобода |
Пресни шушулки и млади, връхни листа от бакла |
Зелени джанки |
Прясна градинска лобода |
Джоджен / гюзум / |
Много вкусна яхния, харесвам ястията със зеленина. Прекрасно предложение! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТеди,
ОтговорИзтриванене съм виждала в пролетните яхнии да се използват листата на баклата.Младите връхни листенца добавени в ястието му придават чудесен аромат и вкус.
Поздрави !
Super!
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванепреди години през пролетта хората са използвали и листата на баклата за приготвяне на супи, яхнии , ястия.Хубаво е и днес да разнообразим менюто с нещо различно, но и евтино.
Поздрави от сърце !