КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 11 юни 2015 г.

Вкусна и трайна туршия от млади чеснови глави / Delicious and lasting pickled young garlic heads /




   Как да си направим хубава туршия от млад чесън на глави ? В течение на годините сме изпробвали различни рецепти - някои от тях бяха сравнително добри, други - не чак толкова.
Преди 6 - 7 години при едно гостуване в близки приятели родителите ми опитали туршия от чеснови глави, много вкусна, оказа се в последствие и трайна / 2 - 3 и повече години /.Направете я и вие и няма да съжалявате, ще имате вкусна туршия през цялата зима.
  Най - напред се почистват чесновите, едри глави.Почиства се външната замърсена , най - горна люспа и се отрязва стъблото на всеки стрък чесън до основата на главата.Подреждат се главите в стъклен буркан или делва и се заливат с вода.Водата се сменя няколко пъти дневно в продължение на 2 - 3 дни.
Доза  за 4 стъклени буркана от 3 литра : 
млад чесън на глави - почистен / в количество според броя на бурканите, които ще направим /
6 литра вода
200 грама сол
300 мл. оцет
стръкове копър
След като сменяме водата 2 - 3 дни измиваме хубаво чесъна и редим в бурканите като на няколко места поставяме стръкове копър.От изброените продукти сваряваме саламура, охлаждаме я и заливаме чесъна.Готовата , приготвена по този начин туршия се съхранява в хладно помещение.Трайността е повече от година.
          Да ви е сладко !






7 коментара:

  1. Ели итоа ти предложение много харесвам и отново и тук има разлики по приготвянето му вкъщи. Миналата година мама за пръв път прави, но дори не знам и рецептата. Ще взема да я запиша тази година:) много ми хареса. Сигурна съм, че и твоят вариант е много добър. Твоите рецепти грешки нямат. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Тези дни си мислех за трушия от млечен чесън, рецептата ти идва точно навреме за да я приготвя! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Теди,
    давам рецептата по - рано, макар, че ние още не сме направили чесъна.Ще направя допълнителни снимки, за да се види какво точно се получава.Но сега е сезонът на правене на чесновите глави и всеки може да се възползва от рецептата.Става чудесна туршия от чесън, вкусна и трайна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Дори не съм опитвала такава туршия, не знам дали ще успея да направя, но ще си запиша рецептата!

    ОтговорИзтриване
  5. Веси,
    ако имаш възможност направи си чесън по тази рецепта, става много вкусен и траен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. За пръв път чувам за подобна туршия, но си запазвам веднага рецептата, защото догодина непременно ще спретна поне 1 буркан от любопитство! :-)
    При нас чесъна отдавна е на плитки и вече са изсъхнали, т.е. късно е вече...
    Много е интересно!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Добре дошла в моя блог Марийче.Много, много се радвам, че реши да ме посетиш.По нашия край правят редовно тази туршия.Дори се изненадвам, че много хора не я знаят.Със сигурност догодина, когато имаш млад чесън / добре оформени, едри глави / можеш да я направиш.Става много вкусна и трайна.
    Поздрави и приятни летни дни !

    ОтговорИзтриване