Разцъфнала бугенвилея |
Листата, както и младите шушулки от баклата можем с успех да използваме в различни салати.
Баклата / Vicia faba / в редица страни е важно хранително растение.В Средна Европа преди разпространението на картофите кашата, която нашите прадеди са правели е била едно от главните ястия.
Поради дебелото стъбло, липсата на мустачета, твърде големите листчета на сложния перест лист и често пъти необикновено големите семена и бобове баклата се различава от познатите ни диви видове на род Vicia.Понеже са познати само малко на брой средноевропейски сортове от вида, не можем да получим ясна представа за богатството на форми при това културно растение.Така например теглото на 1000 семена може да се колебае между 150 и 2500 грама.Съществуват стотици селектирани и местни сортове от този вид, които се различават по височина, разклоненост, форма, цвят и големина на листата, цвят на цветовете, размер, цвят и форма на семената и т.н.
Vicia faba се подразделя на същинска бакла / ssp. minor / с малки, кръгли до елипсовидни, слабо сплеснати семена и на един подвид с големи и много плоски семена ssp. faba / едросеменна бакла /, към който спадат вариатетите - средносеменна бакла / var.equina / и var. faba с изключително големи семена.При двата подвида има форми с неразпукващи се бобове, които поради структурата си остават затворени дори и когато узреят.Подобни форми се отглеждат в сухите райони, където разпукването на бобовете би довело до големи загуби.
Голямата хранителна стойност на семената на баклата се дължи на високия процент белтъчини / 25 - 33 / и въглехидрати / около 50 /.
САЛАТА ОТ МЛАДИ ШУШУЛКИ НА БАКЛА, ПРЕСЕН ЧЕСЪН И ЗЕЛЕНЧУЦИ
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ СА : 10 - 15 листа зелена салата, 2 - 3 стръка зелен лук, 2 глави / млади, току - що оформени / пресен чесън, 2 - 3 домата, 2 - 3 краставички корнишони, 10 шушулки от бакла, зелени маслини без костилка - 7 - 8 броя, няколко стръка пресен копър, зехтин, лимонов сок и хималайска сол - на вкус.
Измийте и нарежете на лентички или накъсайте с ръце зелената салата.Добавете нарязаните на полумесеци краставици, нарязаните на парченца домати, ситно нарязания зелен лук, маслините и нарязания на филийки чесън.Накрая измийте прясната бакла, почистете я / отрежете двата края / и нарежете на ситно.Веднага я потопете в лимонов сок, защото бързо почернява.Овкусете салатата с хималайска сол, зехтин и сок от лимон, добавете баклата и хубаво разбъркайте.Сервирайте веднага след приготвянето.
Да ви е сладко !
Чудна салата, Ели! Бакла сурова не съм хапвала, но млад грах от няколко години си хрупам суров. Даже утре ще провря дали не са започнали да продават, там от където купувам. И ще си направя салата, и с бакла и с грах. Прегръдка;)
ОтговорИзтриванеСуровите ти предложения са много интересни и аз дори в голяма част не съм опитвала много от продуктите в такъв вид. Чудесна салатка! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате,
Изтриванеголяма част от хората са свикнали да употребяват продуктите само топлинно обработени, а те имат чудесен вкус и сурови.Дори са по - вкусни сурови, когато са крехки и млади.Това се отнася за младият грах, баклата и бамята.
Поздрави !
Добре си се завърнала, Елена,
ОтговорИзтриванеи отново чудесно предложение - цветно, свежо и интересно.
И аз не съм използвала шушулки прясна бакла, трябва да потърся.
Благодаря, поздрави за теб и хубави почивни дни!
Дианка,
Изтриванепрясната бакла е много вкусна, дори крехките млади връхни листенца могат да влязат в употреба за салати или ястия.
Поздрави !