КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 14 юли 2016 г.

Задушени телиатели от тиквички с орехи и бадеми / Teliateli steamed zucchini with walnuts and almonds /



   Тиквичките са чудесна евтина и вкусна храна.Как бързо и вкусно да ги приготвим ? Напоследък правя много телиатели от тиквички.Използвам ги както пресни, така и задушени в различни ястия.Приготвят се много бързо с белачка за зеленчуци.От тях можем да приготвим вкусна салата или ястие.Ето и днешното предложение .
    НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
пресни по - малки тиквички - 3 - 4 броя
щипка хималайска сол
растителна мазнина
1/2 вр. копър
няколко склидки чесън
пресни орехи и бадеми - за гарниране
кълнове от ряпа " Китайска роза " - за гарниране
    Почистете в двата края и измийте тиквичките.Нарежете тънки ленти като използвате белачка за зеленчуци.В подходящ съд с дебело дъно налейте малко мазнина.Загрейте и веднага добавете тиквичките.Разбъркайте в мазнината няколко пъти, добавете щипка сол и отново разбъркайте.Задушете под капак, тиквичките ще пуснат част от сока си.Задушавайте докато зеленчука леко омекне.Но трябва тиквичките да останат леко сурови и хрупкави.Извадете от огъня и овкусете с орехи, бадеми, копър, чесън.Разбъркайте и поднесете.По желание украсете с резени домати и кълнове - използвах кълнове от ряпа " Китайска роза ".
             Прекрасно леко, вкусно и бързо лятно ястие.Да ви е сладко !













     

2 коментара:

  1. Много обичам тиквички, Елена,
    а предложението ти е страхотно -
    цветно, свежо и много изкушаващо.
    Благодаря ти, поздрави и усмихнато лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      който обича тиквички и има много в градината си може да направи това бързо, лесно и много вкусно ястие.За минути става, а е с чудесен вид и вкус.
      Поздрави !

      Изтриване