Риганът е една от любимите ми подправки.Винаги, когато имам възможност бера пресен риган или го купувам от някои възрастни жени по пазарите.Ароматът на тази подправка е прекрасен, чудесен за ароматизиране на ястия.
Обикновеният риган / Origanum vulgare L.SSP. vulgare / е многогодишно тревисто растение от сем.Устоцветни.Стъблото е изправено, четириръбесто, разклонено в горната част, овласено, по - рядко голо, 30 - 60 см. високо.Листата срещуположни, яйцевидни до продълговато яйцевидни, с къси дръжки.Цветовете розово - лилави до бели, разположени в пазвите на керемидоподобно припокриващи се виолетови, рядко зелени прицветници, събрани в класчета, формиращи метлицовидни съцветия.Плодът сух, разпадащ се на 4 орехчета.Цъфти юни - септември.
Риганът е с добре развито коренище.
Растението е разпространено в цялата страна до 2000 м.н.в., в гори и горски поляни, край храсталаци.
Риганът съдържа етерични масла, вит.С, дъбилни вещества, провитамин А, флавонови гликозиди и др.
Стъблата, листата и цветовете се употребяват като добавка към чай, като подправка за супи и ястия, за ароматизиране на вина, ликьори и настойки.Същото приложение има и белият риган / O. vulgare ssp.hirtum / , чийто цветове са обикновено бели, прицветниците зелени и има по - силен аромат.Среща се рядко предимно в Източните Родопи.
Използвах пресен риган за ароматизиране на студена супа с домати, бадеми и див чесън, който имам засят в градината.Получи се чудесна ароматна и наситена с бадемов вкус супа.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 - 1 1/2 кг. пресни обелени домати
100 - 150 гр. нарязани на филийки бадеми
1 малка краставица / на ситни кубчета /
1 малка краставица / на ситни кубчета /
щипка хималайска сол
зехтин
пресен риган - 1 - 2 стръка
див чесън - 1 връзка, много ситно нарязан
Най - напред накиснете бадемите във вода за 6 часа.Обелете и смелете доматите в блендер.Охладете в хладилник полученото доматено пюре и добавете бадемите, чесъна, ригана, краставицата, зехтина и солта.Разбъркайте и ще получите разхлаждаща за горещите летни дни студена супа.
Приятен апетит !
Много обичам всякакви вариации на студени супи, Лени! Сигурна съм, че и тази има супер вкус! Успешна седмица, мила!
ОтговорИзтриванеЛюси,
Изтриванестудените супи са прекрасни за летните горещини, когато трябва подобаващо да се разхладим.Тази супа е лека и много вкусна.
Поздрави !
Любимата ми подправка е риган, но този който расте в Източните Родопи с белия цвят. Слагам го в почти всички ястия, но много си подхожда с домати- в супи, пица или паста. Твоята супа е много ароматна и богата, прекрасна идея! Слънчев и спокоен ден, Ели!
ОтговорИзтриванеТеди,
Изтриванебелият риган наистина е много ароматен и аз го използвам също.Но този риган също има чудесен аромат, а сега му е времето, сега се бере.Така,че който го намери - да си набере за чай, за подправка.
Поздрави !
Ели, в тази супа всичко ми допада, ще си гребна с удоволствие!
ОтговорИзтриванеВеси,
Изтриваневиж снимката.Този риган точно сега се бере.По снимката се ориентирай за растението.Ще го познаеш, стига да го видиш.А супата наистина стана чудесна, с прекрасен аромат.
Поздрави !
Аз май познавам само машерка, даже ми прилича това на нея:)
ИзтриванеВеси,
Изтриванемащерката расте като трева, а риганът - бял или този, който е на снимката са по - високи растения .Риганът е с височина до 50 - 60 см.Мащерката е тревисто растение, тя расте на купчинки, туфи.Тук - там могат да се видят купчинки от мащерка.И ароматът на двете растения е различен.Повечко ако се разхожда човек сред природата много неща ще научи.
Поздрави !