Ендивията е сходна със салатата, но не свива глава.Различават се 2 разновидности :
1.Ескариол - с широки, почти целокрайни листа
2.Къдрава ендивия - с къдрави, дълбоко и ситно нарязани листа
Листата на ендивията съдържат вит.С, В, каротин, инулин, горчиви вещества. Като храна ендивията подобрява дейността на храносмилателната и кръвоносната система.
Двете разновидности на ендивията са растения на прохладния климат.Те са студоустойчиви, особено ескариолът и могат да презимуват успешно при нашия климат.Не понасят високи температури затова не се отглеждат през лятото.Силно влаголюбиви са, не издържат засушаване на почвата и на въздуха.Ако се отглежда в периода на дългия ден културата образува цветоносни стъбла.Най - подходящи сезони за отглеждането и са есента и пролетта когато дните са къси.
Ендивията се нуждае от рохкава, плодородна, пропусклива почва.Не трябва да се тори с пресен оборски тор !
Ескариолът се отглежда като късна култураЗасява се в началото на юни на открити лехи.При поливките сърцевината на розетките не трябва да се мокри, за да не загинат растенията.Когато растенията нарастнат 10 - тина дни преди прибирането, листата трябва да се избелят / бланшират /, за да станат по - крехки, по - сочни и с по - малко горчивина.Избелва се, като листата се събират и се връзват с манила.Има и друг начин за бланширане - растенията се изваждат с корените, подреждат се на тънък слой и се покриват за няколко дни с леки ръжени рогозки.Ескариолът се прибира през октомври - ноември.За да се получи по - късно производство, даже и през зимата, тъй като растението издържа навън при по - меки зими, сеитбата може да се извърши етапно докъм началото на септември.Средното тегло на едно растение е около 500 гр.
Използвах листа от засята ендивия в градината ни за приготвяне на 2 вкусни салати.Листата нагарчат леко, приятно.Те са много полезни за очите и сърцето.
ЗЕЛЕНЧУКОВА САЛАТА С ЕНДИВИЯ :
250 гр. замразена царевица
2 домата
1 малка краставица
няколко едри черни маслини
1/2 вр. магданоз
салата ендивия - пресни листа
1 малък морков - настърган на едро ренде
1 шепа див чесън
зехнин, щипка хималайска сол и ябълков оцет за овкусяване
Накъсайте или нарежете салатата ендивия, добавете нарязани на едро домати и краставици, настърган морков, див чесън - на ситно, царевицата, маслините.Овкусете салатата с дресинга и разбъркайте.
Приятен апетит !
ПЛОДОВА САЛАТА С ЕНДИВИЯ :
листа от ендивия
плодове по избор - нектарини, праскови, портокал
Дресинг - мед, лимонов сок
Нарежете измитите и почистени плодове на парчета, добавете парчетата обелен и почистен портокал.Листата от ендивията се нарязват или накъсват с ръце.Всички продукти се поставят в голяма салатиера и се овкусяват с дресинга.
Да ви е сладко !
Неизчерпаем източник на знания си Ели!Прекрасна е тази салатка..
ОтговорИзтриванеЕли, много интересни и свежи салатки ни поднасяш. Поздрави
ОтговорИзтриванеМного интересни са и двете салати, но ме изненада с втората! Не съм придполагала, че ендивията е подходяща за плодови салати! Хубава седмица, Ели!
ОтговорИзтриванеНеизчерпаема откъм идеи, познания и вдъхновение, Елена - отново ме изненадваш с нови и интересни неща!
ОтговорИзтриванеРазкошни салатки, поздрави за теб и благодаря!
Момичета,
ОтговорИзтриванеендивията също е вид салата.Но по външен вид и по вкус се различава от всички останали салати.По вкус наподобява цикорията, леко горчива е.А по външен вид листата са нарязани и назъбени.Когато листата се избелват / бланшират, връзват с манила / те стават бели.Вътрешните листа са светло зелени, бели и крехки, а външните листа са залени.Но както цикорията, така и ендивията са много полезни за сърцето и за очният нерв.
Поздрави !
Ели, ти си енциклопедия, как не запомних дори името на поне едно от растенията, които ни показваш, да не говорим пък как ще го различа.
ОтговорИзтриванеДнес ходихме до село и си набрах "зеленища", но киселец и листа от цвекло, а друго нищо не различавам, макар много видове да имаше наоколо. Мъжа ми даже и киселеца не можеше добре да различи сред другите треви, та все ме питаше:))
Веси,
Изтриванеднес хората не живеят сред природата и затова не познават и растенията, които ги заобикалят.Старая се да дам повече снимки на всяко растение, за да може всеки да го различи.Когато видиш дадена снимка се постарай да намериш и видяното растение.Така взирайки се в растенията сама ще започнеш да ги откриваш.Защото дивите растения са много по - хранителни и трябва да ги включваме в менюто.От растенията закупени от търговските вериги много ценни витамини и минерали не могат да се набавят.Защото всичко е наторено, изкуствено отгледано.
А преди години хората по селата колко растения познаваха и използваха за храна и лечение.Змийското мляко навремето ми го показа баба ми.Тази отдалеченост на големият град, забързаното ни ежедневие са причина за всичко - далеч, много далеч живеем от природата.
Поздрави !
Така е, Ели, далеч сме, къде ти по асфалта треви и билки. Да ти кажа, тази година два пъти излязохме извън София, единия път ходихме до Сърбия, а втория - на море...липсата на време, а донякъде и на желание...отвикнахме, и дори не ми се ходи по поляните вече, промени ли се начина на живот, човек трудно се връща...
ИзтриванеВеси,
Изтриванечовек трябва да си поставя цели.Ако има цели знае какво и как да го направи.А моята цел и преди, и сега е да живея без лекарства.Да следвам Божията аптека и Божието дарование - храната , която Бог дава за нас.Днес вече е голямо изключение да срещнеш човек, който не взема някакво лекарство.За норма го приемаме това, има цяла плеада различни реклами по телевизията.Но Бог е дал Божията аптека и храна - тревите под краката ни.Така,че всичко е въпрос на придобиване на навици.Да се стараем да живеем по - близо до природата.Да използваме всяка възможност за да си наберем различни билки, да проучваме свойствата на растенията, за да сме здрави.
Поздрави !