КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 26 септември 2016 г.

Мариновани патладжани / Marinated aubergines /



     Този вид мариновани патладжани се използват през зимата като гарнитура или вкусна салата.Приготвяме ги през есента и рецептата може да се разнообрази с добавка на ситно нарязани моркови и магданоз.Но когато се поднася патладжанът е по - добре да се нареже пресен магданоз и да се гарнира с настъргани по желание моркови.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  :
патладжани
чесън
оцет
олио
сол
черен пипер
1 - 2 зрънца бахар
дафинов лист
    Имам няколко рецепти за приготвяне на тази салата от мариновани патладжани, но винаги всяка година правя рецептата на вкус.Причината е,че в зависимост от това какъв оцет се използва и каква сол салатата може да стане много кисела и солена.Затова когато я приготвяте опитвайте на вкус, използвайте по - малко оцет и по - малко сол.В случай на недостиг те могат да се добавят.
Чесънът се обелва и нарязва на филийки.Патладжаните се измиват, почистват, обелват и нарязват на кръгчета с дебелина 1 см.Засипват се със сол и се оставят така в наклонена тава за 6 - 7 часа.Трябва добре да се отцеди горчивият сок и после се измиват обилно с вода.
Приготвя се саламура от вода, оцет, чер пипер, бахар и дафинов лист.За около 3 литра вода използвах 1 каф. чашка винен оцет.Поставя се да заври и във врящата марината се попарват патладжаните.Трябва да омекнат и да си сменят цвета, тогава се изваждат с решетъчна лъжица.Зеленчукът се попарва на порции и се поставя в тава .
   В чисти измити бурканчета се редят филийките патладжан като тук - там се слагат филийки чесън  и зърна черен пипер.Притиска се с лъжица добре, плътно да прилепнат продуктите.
          Загрява се олио - около 100 мл. и с врящата мазнина се заливат патладжаните преди да се запечатат.Може и всяка филийка патладжан да се попари в олиото преди да се подреди в бурканчетата.
      Готовите патладжани се запечатват и стерилизират само за прилепване на капачката 10 минути.









4 коментара:

  1. Ели, чудна рецепта! Моята баба правеше подобен патладжан, но тя го пържеше. Ставаше доста мазен, но и ужасно вкусен. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди,
      така маринован патладжанът също е много вкусен, но не е пържен.Пърженият наистина поема много мазнина и отнема дълго време за приготвяне.Тази рецепта е бърза и по - лесна, но също много вкусна.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Здравейте, аз търся рецепта на консервиран пържен патладжан, който престоява в марината от оцет, сол, захар и СИЛИЦИЛ. Беше много вкусен, но загубихме рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анонимен,
      от години избягвам да пържа продукти.Рядко използвам захар, солта съм намалила до минимум.Сол не ползвам с месеци понякога, рядко посолявам.А салицил и аспирин не ползвам.Така,че търсете в друг блог.Аз няма да публикувам такава рецепта.Сол, захар, салицил - все вредни съставки.А след това се чудим защо има толкова млади хора с рак.
      Поздрави !

      Изтриване