Капонатата е италианско ястие от запържени и леко задушени зеленчуци с каперси и кедрови ядки.Аз малко поизмених оригиналната рецепта що се отнася до начинът на приготвяне и видът на зеленчуците.Не добавих кедрови ядки, нямах в момента, но ако имате ги добавете.Каперсите, които използвах са от по - едрите, но могат да се добавят и дребни леко солени мариновани каперси.Тиквата не се използва при приготвяне на това ястие, но аз я добавих, придаде чудесен вкус, но не добавих домати.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА КАПОНАТАТА : 3 - 4 червени и зелени пиперки, 5 - 6 главички лук - шалот, парче тиква, 1 патладжан, 2 малки тиквички, 1 малък морков, домати / пресни / - оригиналът ги изисква, но аз не използвам домати за ястия / внимавайте, когато ги добавяте ако имате проблеми, винаги предизвикват киселини, или ги добавете накрая /, няколко едри каперси, 3 - 4 с.л. балсамов оцет, зехтин и хималайска сол - на вкус.
Най - напред обелете и нарежете на кубчета патладжана.Леко го посолете и добре разбъркайте.След около 20 минути го измийте, за да отстраните горчивината.
Нарежете на по - едри кубчета почистените тиквички и тиква, пиперките, лука шалот обелете и срежете на две по дължина, моркова - на ситни кубчета.
Сложете всички зеленчуци да се задушават в малко вода в тенджера под капак на умерен огън.Когато водата почти изври добавете зехтин, каперси и хималайска сол и разбъркайте.След като ястието е вече готово и отнето от огъня добавете балсамовия оцет и кедровите ядки, ако желаете и пресни домати, добавете и тях.Сервирайте топло.
Приятен апетит !
Вкусно и леко ястие, браво Елена!
ОтговорИзтриванеЖани,
Изтриванеизползвах тиквата за това ястие, която е сезонен зеленчук в момента.Не използвах домати, но капонатата може да се разнообрази и с желани от нас зеленчуци.Така ,че импровизацията по отношение на зеленчуците и ядките е безкрайна.Вкусно ястие се получи.
Поздрави !
Ели, чудесно ястие! Имам и аз една тиква, та се чудя как да си готвя (искам да е в солен вариант). Твоето предложение ще е много вкусно със сигурносст!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Гери,
ОтговорИзтриванетиквата е прекрасна - и в сладък, и в солен вариант.Обикновено я използваме за пресни сокове в съчетание с ябълка и червено цвекло.Но крем - супите и солените ястия с нея също са прекрасни.
Поздрави !
Ели, много обичам капоната, макар и да не съм опитвала този вариант с тиква! Това обаче ще се промени - благодаря за рецептата! Усмихната седмица от мен!
ОтговорИзтриванеЛюси,
Изтриванерадвам се,че посети и остави коментар в блога ми.Тиквата е много уважаван плод в нашия дом, много диетична и полезна.Сега е сезонът и , трябва да разнообразим богатото есенно меню с нея.
Поздрави !
Ели,
ОтговорИзтриванемного вкусна капоната си приготвила!
Интересна идея и страхотна есенна комбинация1
Поздрави и хубав понеделник!
Гери,
Изтриванереших да поразнообразя традиционната италианска капоната с тиква и се получи много вкусно ястие.Поздрави и лека и успешна седмица и на теб !
Капоната не съм опитвала, но звучи примамливо вкусно! Чудесно есенно ястие се е получило! Сърдечен поздрав, Ели!
ОтговорИзтриванеИ аз да се подредя към очарованите от това предложение, Елена,
ОтговорИзтриванеобичам капоната, обичам тиква и каперси -
една прекрасна комбинация с есенен вкус.
Благодаря ти, поздрави и хубаво утре!
Дианка,
Изтриваневкусно ястие се получи, макар,че е лесно и простичко.Но е много подходящо за сезона.
Поздрави !