КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 25 юни 2017 г.

Домашен билков еликсир и 3 години блог / Home herbal elixir and three years Blog /




   На   24.06. тази година се навършват точно 3 години от списването на този блог.Денят на Рождението на Св. Йоан Кръстител се отбелязва като ден за събиране на пресни билки - Еньовден.
    Започнах списването на този блог на шега преди точно 3 години, но това занимание се превърна в любимо.Списването на блога ме подтиква към търсене на различни здравословни рецепти най - вече за съхранение на плодове, зеленчуци, билки за зимния сезон.
   Благодаря от сърце на всички, които надникват тук в моето местенце, пишат коментари или лични писма и имат въпроси с цел поддържане на по - добро здраве.Благодаря Ви мили приятели, продължавайте все така упорито да търсите своя път към здравето.
  Здравето е дар Божий, но то може да се пази и поддържа с различни методи и средства.Правилното хранене и билколечение ни осигурява пълноценен живот въпреки наличието на едно или друго хронично заболяване.В днешно време има много спорове относно това ЩО Е ТО ПРАВИЛНО ХРАНЕНЕ ? Лично за мен правилното хранене е това, което ме спасява от тежки кризи, силни болки и проблеми.Суровата храна в това отношение за мен е Дар Божий и тя много може да помогне с цел снабдяване на организма с ценни витамини, ензими и ферменти.Дори и при много тежки здравословни проблеми суровите сокове и билкови студени извлеци помагат.
    Обикновено точно от 24.06. започвам събирането на билки за зимата.С различни билки приготвям извлеци за моите заболявания.Билките могат да се изсушат, да се стрият на прах и да се смесят с мед.Сушен живовляк, коприва или друга билка може успешно да се приема с мед.
    Обикновено събирам цветове и стръкове от билки и ги заливам със зехтин.Така престояват 20 - 40 дни, след това филтрирам зехтина през чиста марля.Хубаво изтисквам с ръка билките и съхранявам този билков зехтин в тъмна бутилка.
    Билките могат да се съхранят и в силна домашна ракия.Този извлек от билки също се филтрира след 20 - 40 дни и се съхранява в тъмна бутилка.Може да се използва както за разтривки така и за вътрешен прием.Така приготвям извлек от корените на черния оман, който приемам вътрешно, използвам също и за разтривки.
    За приготвяне на домашен билков еликсир могат да се използват различни билки в зависимост от заболяването, което човек има.В случая съм приготвила противоязвен еликсир с билкови цветове и стръкове.Ето кои билки използвах в прясно състояние :
- цвят от лайка
- цвят от невен
- цвят и стрък от жълт кантарион
- цвят от камшик
- цвят и стрък от бял равнец
- цвят от слез
- стрък от червен и лимонов босилек
- листа от живовляк
- листа от маточина
   Всички билки се берат при силно слънце, тогава цветните кошнички са отворени, билките са сухи и са събрали максимално количество слънчева енергия.Бере се цялата билка или само цветовете като стръковете се отрязват с ножичка .Корените от билките обикновено се изравят и сушат пролет и есен.
   Стръковете от всяка билка се нарязват ситно с нож или ножичка, цветовете се берат и поставят в стъклен съд без да се тъпчат.Цветът на лечебния лопен също много помага за затваряне на язви, но не можах да намеря тази билка по поляните.Червеният кантарион също е билка, която много рядко срещам и е много полезна.В този противоязвен еликсир могат да се добавят също червено и бяло подъбиче, цветове  и стръкове от синя жлъчка , цвят и листа от салвия.
   Всички билки се поставят в голям стъклен буркан, по - добре от тъмно стъкло и се заливат с качествен студено - пресован зехтин.Обикновено използвам по - голям буркан поставен на слънце и покрит с марля, допълвам постепенно с цветове и стръкове за 2 - 4 седмици.Готовият извлек съхранявам на стайна температура, не в хладилник.Приема се по 1 - 2 с.л. 30 минути преди хранене.
    Използвайте пролетния, летния и есенния сезон за приготвяне на билкови извлеци , които ще ви потрябват през зимата.С няколко такива простички и натурални средства човек може да се спасява през зимния сезон.Обикновено приготвям за зимата 5 - 6 домашни билкови извлека, които са напълно достатъчни.
   Във всяко семейство се налага през зимния сезон да се използва билков извлек за разтривка при простуди, болки в кръста, гърба и раменете.Черният оман, полският хвощ, лайката, невена в това отношение много помагат.Всички тези билки заляти със силна домашна ракия са чудесно средство за разтривки.





Слез - цвят

Стръкове от  жълт  кантарион


Лайка

Лимонов и червен  босилек

Маточина

Цвят  от  камшик

Бял  равнец - стрък







Към този билков еликсир със зехтин добавих енювче / на 16.07. 2017 г. / както и цвят от лечебен лопен, който успях да намеря и набера.
   В България има само два вида лопен, които са лечебни.Единият от тези видове се разпознава много лесно по външният вид - има форма и вид на царска свещ.Освен това цветовете са едри и  2 от тичинките нямат жълт мъх.Нелечебните видове лопен имат много разклонения и цветовете са много по - дребни. Всички тичинки  в цвета имат жълт мъх.
   На снимките, които съм заснела ясно се вижда лопен с форма на свещ / от листната розетка прораства само едно стъбло с форма на свещ / , както и тичинките в цвета.










А ето и енювчето, което вече беше разцъфтяло и се разнасяше много приятен аромат.




9 коментара:

  1. Ели,елексирът ти е великолепен и както винаги с рецептата му си от помощ на много хора!Честити ти три годинки!Все така полезен и интересен блог да списваш дълги години!

    ОтговорИзтриване
  2. С малко закъснение, моля, приеми поздравите ми за трите годинки. Това е много важна възраст за един блог.
    Пожелавам ти търпение и вдъхновение още много години! Все така интересни и полезни статии да публикуваш и много верни читатели да имаш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Или,
      от сърце ти благодаря,бързо измина времето.Направо неусетно се извъртя това време.Дано имам сили и вдъхновение занапред и да публикувам интересна и ценна информация.
      Поздрави и весело лято !

      Изтриване
  3. Честита блогогодишнина, Ели! Много ценни здравословни съвети и рецепти намирам при теб. Пожелавам ти от сърце още много рецепти да публикуваш, още много последователи да вдъхновяваш!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили,
      благодаря ти.И аз при теб намирам много сполучливи рецепти, особено от старата ни българска кухня.А България е толкова богата страна на билки и е чудесно да се възползваме от тях.
      Поздрави и весело лято !

      Изтриване
  4. Ели, с малко закъснение, но честита ти блогогодишнина, и моят блог е на толкова:), връстници са.
    Чудесен е блога ти, а от теб струи доброта и спокойствие!
    Удивлявам е на всичко тук всекидневно, но за съжаление съм далеч от този начин на хранене и приготвяне на ястия, пък и почти не познавам билките, най-много до пет да се сещам.
    Моята баба беше като теб - тя знаеше всяка билка и приложението и, пък и името и беше такова - Латинка. Никой обаче не наследи това и знание, не се поинтересува, не запомни, тя беше доста болнава, но пък си доживя завидна възраст.
    Поздрави, Елена!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      твоята баба си е носила името и дарованието.Всеки човек има някакви дарования от малък и когато стане вече възрастен доразвива това, което му е дадено.Аз от малка се интересувам от природолечението, но начинът на хранене стана за мен интересен когато се разболях.Така двете неща се съчетаха за да ми помогнат да поддържам добро здраве въпреки хроничните си заболявания - някои от тях получени в последствие и причина за тях е пиенето в миналото на много лекарства.
      Днес обаче напълно се въздържам от приемане на каквато и да е химия, рядко използвам само препарати на билкова основа и то когато се налага купувам фабрично произведени.
      Поздрави и весело и прохладно лято !

      Изтриване
  5. Честит три годишен блог, Ели! Пожелавам ти здраве и нестихващ ентусиазъм при списването му, много нови приятели и последователи! Бъди щастлива!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце Теди.И аз очаквам с нетърпение твоите вкусни рецепти и идеи.Дано имаш повече време да публикуваш в блога си.
      Списването на блог е приятно занимание, но човек трябва да има най - вече желание и да не губи вяра в своите сили и способности.С Божията помощ всичко се постига.
      Поздрави и весело лято !

      Изтриване