КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 30 август 2015 г.

Приготвяне на домашно произведени сушени домати / Preparation of homemade dried tomatoes /





    Много отдавна съм замислила да публикувам как се приготвят сушени домати.Обикновено не купувам сушени домати, но понякога ми се налага.Намирам голяма разлика между моите произведени на село и изсушени на слънце домати и тези, които купувам.Обикновено фабрично  произведените домати са приготвени от сорта Рома - домати с твърда люспа и много семки, които леко киселеят след изсушаване.
Вече две години подред имаме проблем с доматите - не са толкова добри климатичните условия.Тази година от силните горещини доматите получиха петна като от изгаряне.А сортовете са останали още от баба ми - едри, месести , вкусни домати с много тънка люспа и малко семки.Ето тези домати, изсушени на слънце и залети със зехтин или прибрани във фризера са прекрасни.Имаме и друг сорт - едри чушкови домати, които са месести и с тънка ципа.Зреят обаче късно през есента, тези домати са с много малко - само 5 - 6 семки в средата.
Как да ги приготвим ? 
Вземете едри, месести домати с тънка кожица и по възможност с малко семки.Измийте ги и ги нарежете на кръгове.Обикновено след нарязването изтича по малко доматен сок, доматите са месести и бързо се сушат.Наредете доматените кръгчета върху скари - дървени или пластмасови.Сушете на силно слънце.Обикновено за ден - два са готови.Всяка вечер прибираме доматите, за да не се навлажнят сутринта от падналата роса.Обикновено не е необходимо доматите да се обръщат, когато добре се изсушат те лесно се отделят от скарата.Но ако решите обърнете ги да се изсушат добре от двете страни.
За да предпазите доматите от нападките на различни насекоми сушете най - напред на силно слънце, а после покрийте с тънка, фина мрежа или стъкло.Може и тензух да свърши добра работа, но с мрежа се получава по - добре.
Доматите се оставят леко меки, за да имат месеста, вкусна част.Ако времето не е толкова слънчево можем да доизсушим зеленчука във фурна.Обикновено през есента суша най - напред доматите на слънце, а после доизсушавам за кратко във фурната.Сушените домати не трябва да са съвсем сухи - тънки като вестник, това показва,че времето за сушене трябва да се намали.Когато са леко меки, но все пак добре изсушени са най - вкусни.
Има домашни сушилни, които са електрически .Те са пригодени за сушене на домати или други зеленчуци.Но има и схеми, по които всеки сам може да си направи домашна сушилня за зеленчуци, които се сушат на слънце.Тези сушилни имат различни отделения / чекмеджета /, в които се поставят зеленчуците.А отгоре е поставено стъкло за предпазване от насекоми.
Когато времето е дъждовно суша доматите в домашната електрическа сушилня, която има пластмасови скари за подреждане на зеленчука.Температурата е ниска, сушат се почти 12 часа.Във фурна могат също да се доизсушат на ниска температура - 50 градуса.
Готовите домати редим в бурканчета, добавяме чесън и любими сушени подправки - розмарин, мащерка, босилек, майорана, риган, маточина или други по избор.Заливаме със зехтин и съхраняваме на хладно.Може да се съхранят в отделението за зеленчуци / най - отдолу / в хладилник.
Обикновено приготвям и сушени домати, които замразявам в найлонови торбички във фризера.След размразяване се използват по предназначение.
Приготвените по този начин домати имат леко сладникав, много приятен вкус.


Решетките от домашната електрическа сушилня, които използвам за сушене на домати



Чушкови домати с тънка люспа и много малко семки


Чушкови  домати в разрез




Подготвените за сушене домати





Дебелина на кръгчето домат, подготвено за сушене

Сушен домат само на слънце - първи ден



Доматите, след първия ден на сушене - прибрани вечерта, за да не се навлажняват от росата


Сушени домати в края на втория ден от сушенето на слънце.Не се наложи доизсушаване - допълнително във фурна или в машината за сушене на зеленчуци




9 коментара:

  1. Ели, прекрасни сушени домати! Моята баба приготвяше сушени плодове-ябълки, круши и сини сливи на слънце. По-вкусни никога не съм хапвала! Права си, че има огромна разлика между домашното и фабрично произведеното. Спокойна и ведра седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Теди,
    зеленчуците и плодовете сушени на слънце са разкошни на вкус.Преди години, а и днес винаги използвам този начин за сушене.За жалост сортовете зеленчуци днес нямат този вкус, какъвто помним от миналото.Доматите, закупени от плодзеленчука са твърди и безвкусни.Целта е висока трайност на продукта, а не перфектен вкус.Затова и днес на много места за консервиране се предлагат доматите " Рома " - твърда люспа, много семки, кисел вкус.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Ели, уви в големия града е трудно приложимо сушенето на слънце. Но си запазвам рецептата ти и един ден като стане къщата ни на село ще пробвам. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нати,
      наистина е трудно приложимо в града сушенето на слънце.Но все пак може да се измисли някакъв начин - аз суша зеленчуци в града на северната ни тераса, която също е слънчева и най - важното - незапрашена.Но и в сушилня или във фурна се получават сушени зеленчуци, но е необходимо повече време.
      Най - важен е сорта зеленчук, който се суши.От сорта зависи най - вече добрият вкус.
      Поздрави !

      Изтриване
  4. Да, и аз си припомних как баба сушеше ябълки и круши на слънце...
    Чудесни доматки, Ели. И аз купих днес от пазара, глася се утре да пробвам в халогенната фурна, това съм си наумила.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай Веси !
      Опитът ще те научи и кои зеленчуци са най - добри сушени.Това се отнася както за сорта, така и за степента на изсушаване.Много вкусни стават сушените на слънце зеленчуци, спомням си навремето и моята баба сушеше почти всичко.
      Поздрави и успех !

      Изтриване
  5. Здравей Ели,
    А как се справяш с многото насекоми, които им налитат, докато се сушат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нина,
      въпросът ти е основателен.Най - напред суша зеленчуците на открито при силно слънце, а после отгоре поставям тънка мрежа, закупена специално за тази цел.Така зеленчуците се сушат без проблеми.Благодаря ти, за напомнянето.Просто съм пропуснала да добавя това в публикацията.
      Поздрави !

      Изтриване
    2. Баба ги покриваше с марля!

      Изтриване