Пресният лапад е много вкусна и питателна зеленина както в сурово, така и в топлинно обработено състояние.Младите и крехки листа могат да се включат в салати, песто, сосове и заливки.Тази вкусна салата приготвих именно с такива много крехки листа, нарязах ги цялостно на ивички,без да премахвам средната жилка.Добавих и кълнове и получих салата - основно ястие.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
спанак - 1 - 2 шепи
лапад - 1 връзка
рукула - 1 - 2 щипки листа от теснолистна рукула
краставица - 1
домат - 1 - 2
зелен лук - 1 връзка
кълнове от елда - 3 - 4 с.л.
дресинг : зехтин, лимонов сок или ябълков оцет, хималайска сол
Най - наред направете кълновете от елда.Залейте елдата с вода за 2 - 4 часа, отлейте водата и оставете на стайна температура докато покълне.За 24 - 36 часа кълновете са готови.
Нарежете на тънки ивички измитата зеленина и зеленият лук.Добавете нарязаната на полумесеци краставица, нарязаният на парченца домат и кълновете.Овкусете със зехтин, хималайска сол и лимонов сок или ябълков оцет.Разбъркайте и сервирайте веднага след приготвянето .Да ви е сладко !
Обикновено консумирам тези зеленийки все в готвени ястия. Спанак съм правила на смути. Тази салата е толкова свежа, полезна и вкусна, че не бих се поколебала да я опитам. Поздрави, Ели!
ОтговорИзтриванеРазкошна салата - пролетно пиршество, Елена!
ОтговорИзтриванеМного ми допада съчетанието, свежестта и идеята...
Благодаря,
честити празнични дни на Лазарова събота и Връбница!
Мили дами,
ОтговорИзтриванепресните салати, особено през пролетта ни зареждат с витамини, носят ни наслада и ни спасяват от пролетната умора.Вкусна и засищаща салата се получи.
Честити празници с малко закъснение.Лазаров ден и цветница !