Тази супа от коприва направих през почивните дни.Използвах също и няколко листа пресен лапад, който набрах от поляната.За тези, които не употребяват млечни продукти застройката може да се направи само с жълтък и лимонов сок.В случая съм използвала кисело мляко и жълтък за застройка.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 малка торбичка прясна коприва
5 - 6 листа лапад
1 глава кромид лук
замразени кореноплодни зеленчуци / моркови, целина , пащърнак / - 5 - 6 с.л.
1/2 с.л . сол
растителна мазнина по избор
1 топка фиде
ЗАСТРОЙКА :
3 - 4 с.л. кисело мляко или сок от 1 лимон
1 жълтък
ЗА ПОДНАСЯНЕ :
5 - 6 стръка магданоз
Почистената и измита коприва и лапад нарежете на ситно.Копривата е много млада и не я попарих.Направо я използвах за готвене.
Задушете в мазнина и малко вода нарязания на ситно лук.Добавете кореноплодните зеленчуци, копривата и лапада.Задушавайте до омекване.Залейте супата с вода - около 1 - 1.200 литра.Варете след завиране 20 минути на тих огън.Накрая добавете солта, фидето.Варете 5 минути.
Застройте супата с разбития жълтък и киселото мляко и веднага свалете от огъня.Застройката се добавя към горещата супа на тънка струйка при непрекъснато бъркане.Супите със застройка се претоплят на водна баня, без да се допуска завиране.Ако супата заври застройката се пресича.
Преди сервиране нарежете магданоза на ситно и поръсете супата с него.
Приятен апетит !
Обичам такава комбинация. И вече наистина ми се иска да сложа нещо зелено на масата.
ОтговорИзтриванеЩе потърся коприва.
Супата е чудесна. И аз правя подобна и наистина е много, много вкусна!
Или,
Изтриванетази година времето позволява да си наберем коприва.Не е толкова студено и няма сняг.Има много дребна, но крехка коприва тук - там.Чудесна е за сгряващи зимни супи.
Поздрави и усмивки !
О, с удоволствие ще си грабна лъжицата и пристигам!
ОтговорИзтриванеВеси,
Изтриванетази супа направих точно преди поста, в сирната неделя.Много е вкусна и засищаща.
Поздрави !