От днес започва Великият пост.Първата и последната седмица от този пост се пости строго, без мазнина.През останалите дни на Виликия пост се пости строго само в сряда и петък.
Тази простичка и семпла, но много вкусна яхния е наследство от баба ми.Тя я правеше често, дори и само с картофи, без грах, но задължително с цели глави чесън.Много вкусно бързо, лесно и красиво ястие се получава.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 - 2 глави кромид лук
5 - 6 средни по големина картофи
1/2 - 3/4 ч.ч. замразен или консервиран грах
7 - 8 по - дребни глави чесън
1 бурканче доматен сос с червени и зелени пиперки
растителна мазнина по избор
1 равна с.л. сол
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
1 дафинов лист
1 дафинов лист
вода
Нарежете обеления и измит кромид лук на полумесеци или на ситно.Обелете и нарежете картофите на резени.Обелете чесъна само от външната люспа като отрежете мустачките и запазите главите цели.
През лятото обикновено освен гювеч правя и една подправка за ястия в малки бурканчета.Нарязвам на ивички произволни количества пиперки / червени и зелени /, настъргвам моркови / на едро ренде / и заливам с пресен доматен сок.Така приготвената, леко подсолена подправка стерилизирам 30 минути от момента на завиране и зимата използвам като добавка към ястия.НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ДОМАТЕНО ПЮРЕ ПРИ ПРОБЛЕМИ СЪС СТОМАХА.За тези, които имат тези проблеми направете подправката със смлени червени пиперки и тиквички.
Най - напред задушете лука до омекване в растителна мазнина и малко вода.Добавете картофите и разбъркайте на огъня около 5 - 6 минути.Добавете подправката с пиперки и разбъркайте отново 5 - 6 минути.Добавете също граха, чесъна, подправките , солта.Разбъркайте и налейте хладка вода докато продуктите се покрият напълно.Варете яхнията под капак на умерен до тих огън до готовност.
Чудесна е, толкова апетитна, че ако можех, бих отмъкнала чинийката. Страхотно предложение, Ели. Поздрави!
ОтговорИзтриванеОбичам такава яхния, Ели!
ОтговорИзтриванеНе, изразих се неправилно. Много обичам такава яхния! :)
Но досега не съм се сещала в нея да слагам цяла глава чесън, макар че слагам на други ястия.
Благодаря за идеята!
Или, Кате,
Изтриванепо нашия край така правят картофената яхния - с цели глави чесън, които са задължителни.Но по различните краища на България си има и специфичните ястия.Яхнията може да се приготви и само от картофи.Също става много вкусна и е лесна за приготвяне.
Поздрави и лека и спорна нова седмица !
Ели, страхотна яхния, не съм слагала чесън до сега на грах.
ОтговорИзтриванеВеси,
Изтриванетова е една стара рецепта.Баба ми така правеше яхниите със стари глави чесън.Обикновено правеше яхнията само с картофи, но понякога добавяше грах и дори моркови.Чудесна става.
Поздрави !