Всички кълнове от житни растения са много вкусни и питателни когато са смлени и овкусени с подправки.От тях могат да се приготвят хлубчета, кюфтета, луканки, мини кюфтенца.През почивните дни направих малки чеснови кюфтенца от кълнове на лимец.Те бяха прекрасна гарнитура към сезонната салата от кореноплодни зеленчуци.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
500 гр. суров сух лимец
1 ч.л. кимион
5 - 6 склидки чесън / пасирани /
1 щипка мащерка
1 щипка риган
1 щипка балканска чубрица
1 ч.л. червен пипер
1 - 2 с.л. зехтин
1 щипка хималайска сол
Залейте лимеца с вода за 12 часа и го отцедете в гевгир.Разстелете влажните зърна на тънък пласт в тавичка.Оставете така за 24 - 36 часа на стайна температура.Периодично разбърквайте и ако е необходимо промийте с вода още веднъж зърната.Те трябва винаги да са леко влажни.Когато се появят кълнове смелете лимеца 2 пъти в машинка за мелене на месо.Овкусете с подправките и зехтина и разбъркайте хубаво.
С намокрени във вода ръце оформете малки кюфтенца.Сервирайте ги към сезонна салата.
Приятен апетит !
Ели, ще опитам, много ми харесаха кюфтенцата!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Нати,
ОтговорИзтриванекюфтенцата са много вкусни и наподобяват по вкус тези от месо.Даже са много по - ароматни.
Пробвай, ще ти харесат!
Поздрави !
Страхотно изглеждат, Ели!
ОтговорИзтриванеТраянче,
Изтриванетези кюфтенца ако се направят с орехи ще заприличат досущ на тези от месо.Даже много по - вкусни са.Чудесна алтернатива са за всички, които искат безболезнено да свалят килограми и да подобрят здравословното си състояние.
Поздрави и лек ден !
Еха, страшни бонбони са! Супер подходящи за парти, за пред тв и т.н. Страхотна рецепта, Ели. Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате,
Изтриванекюфтенцата могат да се направят и в сладък вариант, няма проблем.Чудесни са за парти, лесни и вкусни за хапване.
Поздрави !
И аз, като всички да си опиша възхищението,
ОтговорИзтриванеразкошно изглеждат, Елена -
предполагам и за страхотния ум вкус...
Чудесна идея, благодаря и поздрави за теб!
Боже бой, от къде черпиш идеи за тези интересни нещица:)
ОтговорИзтриванеМили дами,
Изтриванехраненето с кълнове също може да се разнообрази и от житни кълнове да се приготвят луканки и кюфтета.Много са вкусни и досущ приличат на месните, но са наистина здравословни.
Поздрави и лека и спорна нова седмица !