КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 13 май 2019 г.

Италианска фарината с брашно от нахут /Italian farina with chickpea flour /



    Тази рецепта за фарината е публикувана в книгата " Вегетарианска кухня " - традиционни италиански рецепти за супи, ястия, сосове, хляб, паста  с автор  Анастазия Дзенончели .
     Фаринатата е тънка пита направена от нахутено брашно, но тестото е рядко с гъстота на боза.Питата се пече в силна фурна, в тавичка с незалепващо покритие.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

брашно от нахут - 500 гр.
вода - 1 литър
1/2 ч.ч. зехтин
1/2 ч.л. сол

За поръсване отгоре : 

черен пипер / или подправки по желание и вкус /

     Пресейте брашното от нахут в купа.В половин чаша от водата разтворете солта.Изсипете солената вода на тънка струйка в брашното.Бъркайте с бъркалка като постепенно добавяте и останалата вода.Разбъркайте хубаво сместа докато стане хомогенна и без бучици.Оставете на стайна температура покрита с капак за 4 часа.
    След изтичане на времето оберете с решетъчна лъжица образувалата се отгоре върху сместа пяна и добавете зехтина / отделете 2 с.л. за намазване на тавата /.Разбъркайте няколко минути отново докато сместа стане хомогенна.
   Подгответе тавичка с незалепващо покритие с размери 31 : 31 см.Аз използвах тавичката за печене , която е към фурната.Застелете с хартия за печене и намажете със зехтин - 2 с.л.Загрейте тавичката във фурната и веднага изсипете течната смес за фаринатата.Печете в силна фурна - 280 градуса за 20 минути.Моята фурна е с максимални градуси 250 , пекох 25 минути.
    Фаринатата е готова когато повърхността и стане златиста, а отгоре се появят мехурчета.Краищата трябва леко да порозовеят.Готовата фарината се изважда от фурната и по оригитална рецепта се наръсва с черен пипер.Аз използвах за поръсване дива мащерка, бял и червен риган и балканска чубрица.Нарежете с остър нож на парчета леко изстинала.
     Фаринатата може да се консумира натурална или да се гарнира с печени на грил зеленчуци  и гъби- тиквички, домати, лук, патладжани, пиперки, гъби.По желание като продукти за гарниране могат да се използват кашкавал, сирене, тофу.
          Приятен апетит !














5 коментара:

  1. Dear Elena,

    My concern with this recipe is that the olive oil reaches its smoking point at 180 degrees. If we bake the farinata at 250 this would mean, we break down the olive oil, which releases some undesirable chemicals. A normal stomach could possibly process them, but a cancer-sick stomach would not. For thsi reason, i think of replacing the olive oil with something else. What would this be? Butter? Ghee? Coconut oil? Could you possibly give me your thoughts on this?
    I love olive oil and I cook with it. But my mom has a stage 4 cancer right in the stomach and this now is critical for her.
    Thank you so much in advance!!

    ОтговорИзтриване
  2. PS. I found your blog through Vkusno s Bety. i noticed your comments there, and I liked very much your approach to vegan cooking and low carb techniques. Thank you!!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте и благодаря за оставените коментари 1
    Да, зехтинът не бива да се загрява при висока температура.Но тази рецепта е такава.Ако решите да приготвите рецептата може би ще е добре да ползвате някаква друга мазнина или да печете при по - ниска температура.Кравето масло също не бива да се обработва топлинно.
    За рак на стомаха не се препоръчват топлинно обработени мазнини.Трудно е и аз също имам проблем с язва на стомаха.За рак на стомаха бих Ви препоръчала да се пие сок от пресен живовляк.Той е едно от средствата, които помагат в подобни случаи.Не ползвайте в никакъв случай топлинно обработени домати.Даже и сурови не Ви препоръчвам.
    Фаринатата направете без мазнина, не съм пробвала, но се надявам,че ще се получи когато се ползва хартия за печене за да не залепва.Намалете температурата на печене, но увеличете времето така,че фаринатата да не остане сурова.
    Св.мас е най - подходяща за топлинна обработка, но не Ви я препоръчвам при рак на стомаха.Тя е била използвана за готвене в миналото , именно защото тази мазнина не изгаря.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
  4. Интересно предложение, дори не мота да си представя вкуса.

    ОтговорИзтриване
  5. Веси,
    за първи път направих тази фарината макар,че имах подобни рецепти.Тази рецепта обаче е с повече мазнина.Можеш да пробваш и ще видиш дали ще ти допадне.
    Целувки !

    ОтговорИзтриване