НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 кг. пресни картофи
5 - 6 броя пресни аспержи
вода
щипка хималайска сол
ЗАЛИВКА :
100 - 150 гр. краве масло
сок от 1 лимон
Тази година за първи път набрах от нашата градина пресни аспержи.Преди няколко години засях около 10 броя аспержи от саморъчно направен разсад.Само една аспержа оцеля и тази година вече набрахме първата реколта.Радостта ни беше голяма - какво по - хубаво от това сам да отгледаш и набереш реколта от собствената си градина.
Пресни картофки запечени на фурна гарнирани с аспержи и заляти с маслено - лимонов сос е лесно, бързо и вкусно ястие.
Обелете леко калтофките или ако желаете не ги белете , а само хубаво измийте и почистете.Срежете в средата по дължина, но не до края, подредете в тавичка и залейте с вода.Водата е в количество 1 ч.ч.Печете на фурна до леко омекване.
Аспержите ако са съвсем млади само се нарязват без да се белят.Долната вдървеняла част на стълбото се отрязва.Всяка аспержа нарежете на две - три части.Горната връхна част на всяка аспержа нарежете на две по дължина.Тя ще послужи за украса на всяка картофа.
След като картофите са леко омекнали и започнали да се запичат поставете в процепите по 1 - 2 стъбла аспержи.Посолете леко и печете до пълна готовност.
Готовите картофи гарнирайте с предварително приготвен сос от топено краве масло и лимонов сок.
И какви са тънички и свежи аспержите:) Интересно предложение!
ОтговорИзтриванеВеси,
Изтриванетази година за първи път берем домашни аспержи и са много крехки и много вкусни.Даже си засяхме още от семена.Дано след време берем повече.А така с картофи наистина са вкусни.
Весело лято !