КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 6 май 2019 г.

Печени пресни картофи с аспержи в лимоново - маслен сос /Roasted fresh potatoes with asparagus in lemon - butter sauce /





НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 кг. пресни картофи
5 - 6 броя пресни аспержи
вода
щипка хималайска сол

ЗАЛИВКА :

100 - 150 гр. краве масло
сок от 1 лимон

     Тази година за първи път набрах от нашата градина пресни аспержи.Преди няколко години засях около 10 броя аспержи от саморъчно направен разсад.Само една аспержа оцеля и тази година вече набрахме първата реколта.Радостта ни беше голяма - какво по - хубаво от това сам да отгледаш и набереш реколта от собствената си градина.
    Пресни картофки запечени на фурна гарнирани с аспержи и заляти с маслено - лимонов сос е лесно, бързо и вкусно ястие.
    Обелете леко калтофките или ако желаете не ги белете , а само хубаво измийте и почистете.Срежете в средата по дължина, но не до края, подредете в тавичка и залейте с вода.Водата е в количество 1 ч.ч.Печете на фурна до леко омекване.
    Аспержите ако са съвсем млади само се нарязват без да се белят.Долната вдървеняла част на стълбото се отрязва.Всяка аспержа нарежете на две - три части.Горната връхна част на всяка аспержа нарежете на две по дължина.Тя ще послужи за украса на всяка картофа.
     След като картофите са леко омекнали и започнали да се запичат поставете в процепите по 1 - 2 стъбла аспержи.Посолете леко и печете до пълна готовност.
   Готовите картофи гарнирайте с предварително приготвен сос от топено краве масло и лимонов сок.
         Приятен  апетит !










2 коментара:

  1. И какви са тънички и свежи аспержите:) Интересно предложение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      тази година за първи път берем домашни аспержи и са много крехки и много вкусни.Даже си засяхме още от семена.Дано след време берем повече.А така с картофи наистина са вкусни.
      Весело лято !

      Изтриване