КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 3 юни 2019 г.

Скордаля / гръцки чеснов сос / Scardali / Greek garlic sauce /




   
   В сезона на пресните картофи и пресния чесън предлагам рецепта от книгата   " Кулинарното изкуство на Света гора " от монах Епифаний Милопотамски.
   Скордаля е гръцки чеснов сос приготвен от картофи или от хляб с добавка на чесън или ядки.Тази рецепта е приготвена само от картофи, овкусени с чесън, зехтин и лимонов сок.Скордалята може да се приготви и от гулия за тези, които имат проблеми с кръвната захар.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 кг. картофи / използвах пресни жълти картофи /
200 гр. зехтин / 180 - 190 мл. зехтин /
сок от 3 лимона
сол на вкус
5 - 6 скилидки чесън / 1 средно голяма глава пресен чесън /
1/2 ч.ч. вода от варенето на картофите / ако е необходимо /

   Измиваме добре картофите и ги варим заедно с кожата , както за картофена салата.Нужни са около 50 минути , за да се сварят, с вилица проверяваме дали са готови.Пресните картофи, които аз използвах се свариха за по - кратко от посоченото време.
   След като картофите се сварят, изсипваме водата от тенджерата и преди да изстинат , така както са топли ги обелваме.Слагаме чесъна заедно със солта в голямо дървено хаванче , счукваме скилидките докато станат на кашичка.По - късно добавяме картофите и отново счукваме заедно.
     След като картофите се смачкат , отново разбъркваме заедно с чесъна, докато се получи хомогенна смес, без бучки, тогава започваме бавно да добавяме зехтина и лимоновия сок.Продължаваме да бъркаме докато зехтина и лимоновия сок напълно се абсорбират.
       Ако скордалята е малко стегната, добавяме 1/2 ч.ч. вода от варенето на картофите, като разбъркваме.Аз не добавих никаква вода, зехтина и лимоновия сок бяха напълно достатъчни.Лимоните, които използвах бяха големи.
          Трябва да обръщаме внимание когато избираме картофи за скордаля да купуваме жълти картофи, защото са по - вкусни и по - подходящи.По този начин ще направим идеална скордаля.
           Някога през зимните месеци слагали лимон в скордалята, а през лятото оцет.
           Гръцкият чеснов сос скордаля е подходящ за гарнитура към риба, разбит хайвер, зеленчуци на грил или зеленчукови салати, както и като добавка към различни по вид млечни разядки.
          Приятен апетит !







5 коментара:

  1. Много ми хареса твоят вариант с картофи, Ели!
    Мисля, че повече ще ми допадне от този с хляб.
    Благодаря ти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошно е това сосче! Има много варианти, наистина и всичките са все вкусни:). Поздрави, Ели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мили дами,
      скордалята в този вариант е малко по - различна от типичното картофено пюре.Приготвена е с много зехтин и лимонов сок, прекрасно допълнение към българската трапеза с ненатрапчив чеснов вкус.
      Поздрави !

      Изтриване
  3. Опитвала съм само с хляб, с картофи не.

    ОтговорИзтриване
  4. Веси,
    тази рецепта е гръцка, но с повече зехтин и лимонов сок.Малко по - различен е вкуса.
    Весели летни дни !

    ОтговорИзтриване