КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 21 декември 2020 г.

Постни лозови сармички с пикантна плънка / Lean vine sarmics with spicy stuffing /

 



    В навечерието на Рождество Христово и Бъдни вечер предлагам още една рецепта изпълнена с продукти, закупени от Турция.Бългурът, пиперковата паста , както и червения лют пипер, които закупих са разкошни за приготвяне на ястия, гарнитури, сармички и всичко, което на Вас ви харесва.Лозовите листа приготвям по традиционни рецепти, но закупих и листа от Турция, които бяха приготвени в саламура.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

11/2 ч.ч. ориз Балдо

1 кафена чашка турски едър булгур

2 - 3 глави кромид лук

1 морков

3 с.л. пиперкова паста

1 ч.л. червен лют пипер на люспи

сол на вкус

сух джоджен

растителна мазнина

гореща вода

лозови листа

    Най - напред подгответе всички продукти за рецептата.За сармичките можете да използвате и листа от спанак, маруля, червено цвекло в случай, че не разполагате с лозови листа.

    Измийте и почистете зеленчуците.Настържете моркова на ситно ренде, а лука нарежете на ситно.Измийте в няколко води ориза и булгура и ги отцедете.Задушете в мазнина и малко вода лука и моркова, добавете ориза, булгура и 2 ч.ч. гореща вода.Задушавайте сместа на умерен огън докато водата почти изври.Добавете сол, пиперкова паста и джоджен и разбъркайте.Снемете от огъня и изчакайте ориза и булгура да се охладят.Започнете да свивате малки сармички в лозовите листа като поставяте във всяко листо по 1 пълна ч.л. плънка.Листата се поставят с широката страна към нас, плънката се разполага по ширината на листа.Сармичките се свиват като листото се загъва най - напред от двете страни / ляво и дясно /, а след това се навива на руло.Готовите сармички трябва да имат вид на малки пурички, а лъскавата част на листата да е от външната страна.

  Сармичките се редят в съда, в който ще се запичат или варят и се притискат хубаво с чиния.Заливат се с гореща вода докато ги покрие.

      Можете да изпечете сармичките във фурната в глинен гювеч или тавичка или да ги сварите в тенджера с дебело дъно.Аз в случая ги сварих на бавен огън за около 2 часа в чугунен съд.

     Сервират се леко топли или студени.Могат да се гарнират в постен вариант с парче лимон , маслини, доматен сос.А във време извън пости - с кисело мляко, със сметана, с варено яйце.

     Приятен апетит !


























2 коментара:

  1. Фантастични са, по това, което чета, записвам ги!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни сармички се получиха Веси.Пикантни са, но леко налютяват.Така,че дори и за хора, които не са почитатели на силна лютивина ще се харесат.
    Весели празници !

    ОтговорИзтриване