Жълтият грах е много вкусен приготвен и гарниран по различен начин.Закупувам го от магазини " Берьозка ".В тази рецепта гарнирах пюрето от грах с печени зеленчуци на грил тиган и подправки, но Вие можете да гарнирате това много вкусно и ароматно пюре по Ваш вкус и предпочитания.Тази рецепта може да се предложи и на Бъдни вечер като допълнение към основното меню.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
За пюрето от жълт грах :
1 ч.ч. жълт грах
1/2 с.л. сол
хладка вода
сок от 1 лимон
За печените зеленчуци на грил - тиган :
1 червена пиперка
1 глава кромид лук
1 глава червен лук
1 морков
шарлан
подправки по вкус : бял и обикновен червен риган, мащерка, майорана, босилек
Най - напред пригответе пюрето от жълт грах.Измийте граха и го накиснете в хладка вода за 3 часа докато удвои обема си.Отцедете водата, измийте го отново и поставете зърната в тенджера.Залейте с вода докато го покрие.Когато заври намалете огъня и варете на тих огън като периодично обирате пяната.Не поставяйте капак в началото на варенето докато се образува пяна..Към края на варенето добавете солта и разбъркайте.Зърната трябва хубаво да омекнат, а водата почти да изври.Пюрирайте горещото пюре с пасатор като добавите и сока от лимона.Трябва да получите хубаво не много гъсто хомогенно пюре.По желание към пюрето можете да добавите и растителна мазнина, но аз не добавих.
За да изпечете зеленчуци на грил - тиган подберете тези, които на Вас Ви харесват.Аз разполагах с моркови, лук, червена пиперка и морков.Но може да се изпече и праз, тиквичка, патладжан, а защо не и гъби.
Почистете и измийте всеки целенчук.Нарежете морковите на тънки ленти, пиперките - на 4 части по дължина, а лука - на кръгчета с дебелина 1 см.Печете зеленчуците в намазан с мазнина грил - тиган като ги обръщате, за да се изпекат равномерно.
Сглобяването на тази гарнитура става бързо и лесно.Просто пюрето се поръсва с любеми подправки, струйка мазнина и се гарнира с подготвените зеленчуци.
Приятен апетит !
О, и това звучи вкусно!
ОтговорИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванежълтият грах е много вкусен и подходящ за хумос.Тази рецепта е просто една моя импровизация.
Весели и мирни празнични дни !