КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 4 юни 2021 г.

Салата с пресни листа от репей / Salad with fresh burdock leaves /

 


   Репеят не е непознато растиние.Среща се почти навсякъде в диво състояние и може да се употреби от ранна пролет чак до есента.Пресни корени на едногодишен репей се изравят пролет и есен, а млади листа могат през цялото лято да се употребяват.

   Репеят е полезен при много заболявания.Листата са силно горчиви, от тях може да се приготви и пресен сок или да се изсушат.Корените също се измиват, нарязват и сушат.Те могат да се пържат, пекат, да се употребят и в прясно състояние.

  Използвах листа от диворастящ репей.Но в много страни това растение се култивира.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 - 2 шепи листа от глухарче

1 шепа листа от живовляк

1 - 2 щипки пресни ивички от листата на репея

1 краставица

1 - 2 с.л. зехтин

сок от 1/2 лимон

1 щипка сол по желание

   Измийте зеленината и я нарежете на тънки ивички.Измийте краставицата и нарежете на полумесеци.Смесете всичко в голяма салатиера.Добавете сок от лимон, зехтин и сол и хубаво разбъркайте.

     Поднесете салатата веднага след приготвянето и да ви е сладко !









Няма коментари:

Публикуване на коментар