Репеят не е непознато растиние.Среща се почти навсякъде в диво състояние и може да се употреби от ранна пролет чак до есента.Пресни корени на едногодишен репей се изравят пролет и есен, а млади листа могат през цялото лято да се употребяват.
Репеят е полезен при много заболявания.Листата са силно горчиви, от тях може да се приготви и пресен сок или да се изсушат.Корените също се измиват, нарязват и сушат.Те могат да се пържат, пекат, да се употребят и в прясно състояние.
Използвах листа от диворастящ репей.Но в много страни това растение се култивира.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 - 2 шепи листа от глухарче
1 шепа листа от живовляк
1 - 2 щипки пресни ивички от листата на репея
1 краставица
1 - 2 с.л. зехтин
сок от 1/2 лимон
1 щипка сол по желание
Измийте зеленината и я нарежете на тънки ивички.Измийте краставицата и нарежете на полумесеци.Смесете всичко в голяма салатиера.Добавете сок от лимон, зехтин и сол и хубаво разбъркайте.
Поднесете салатата веднага след приготвянето и да ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар