КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 1 август 2014 г.

Защо сурова храна? / Why raw food ? /

Човечеството от векове  готви.Животните обаче консумират само сурова храна или в краен случай сушена такава.Защо е така?
     От дълго време си задавам този въпрос.Отговор намерих в различна литература.Суровата храна е с напълно запазени витамини,ензими и минерали.При  температура по - висока от 47 градуса всички ензими се унищожават,загубват се част от витамините.Топлинната обработка на храната е причина за превръщането на органичните атоми в неорганични.Пример за това са картофите - в тях при топлинна обработка органичното нишесте става неорганично т.е. по-трудно усвоимо.То именно е причина за повишаване на теглото и увеличение на кръвната захар.Защо тогава всички готвим?
            Готвената храна е по-вкусна,от векове при екстремни условия / студове,високи температури/ човечеството е оцеляло с нея.
    В кн.Битие 1 : 29 четем : "И рече Бог: ето, давам ви всякаква трева, що дава семе, каквато има по цялата земя, и всякакво дърво, чийто плод е дървесен и дава семе - това ще ви бъде за храна."
Има ли начин да се преборим с някои от трудно лечимите болести? Отговорът е - има.Пример за това е Д-р Ан Уигмор,която разработи цялостна система за борба с рака и излекува сама себе си чрез хранене с покълнали семена.
    Човекът е започнал да загрява храната си от дълбока древност.Ако  проучим  книгите на Библията с учудване ще установим,че в началото хората са живели  800,900 и повече години.Когато обаче Бог дава месото за храна казва " Животът ви ще бъде 120 години."
    В началото храната е била загрявана на горещи камъни,по -късно в саморъчно направени пещи.Там обаче температурата е била по-ниска в сравнение с днешните фурни.Днес разполагаме с уреди,които постоянно могат да поддържат много високи температури.Резултатът е унищожаване на всичко ценно в храната и натрупване на много дефицити в организма.
      Истината е,че хората с цел да направят храната колкото може по-вкусна, я обработват по различен начин - запържват,панират,пекат и т.н. като в повечето случаи използват няколко вида топлинна обработка.Мазнините обаче претърпяват сериозни промени от високата температура.Използването на мазнините в техния натурален вид е най - доброто решение -млека и сирена от ядки,приготвяне на различни десерти без топлинна обработка или използването на ядките в натуралния им вид -цели,накиснати предварително във вода.Каква е целта на рафинирането?Основното е премахване на частици от зародиша,за да се предотврати бързото гранясване.Белите брашна също са с премахнат зародиш и обвивка /триците/ ,за да се увеличи тяхната трайност.
       Преди години хората са използвали повече свинската мас,тя въпреки че,е забранена от Бога храна, е по-устойчива на висока температура.Мисля,че употребата на натурално получени масла чрез студено пресоване също е вредна ,в случаите,когато те са престояли дълъг период от време.Тези масла променят свойствата си при допир с метал или слънчева светлина,затова те трябва по-най-бърз начин да бъдат оползотворени.
     Основавайки се на съществуващи изследвания можем да предположим, че храната на първите хора е включвала следните компоненти :
-плодове
-зелени листа
-цветове
-семена и ядки
-кора на тропически дървета.
Вички тези компоненти са съществували в изобилие в тропическите гори.
Интересен факт е,че растеневъдството се е зародило 4000 години преди животновъдството,въпреки че процесът на отглеждане на растения е бил много по - сложен от опитомяването на животни.Растителните храни - главно листните зеленчуци - останали важен компонент в храната от древността до близкото минало.
    Суровата храна съдържа всички необходими компоненти в натурален вид.Така както организма трябва да ги получи и усвои.Не е случаен факта, че в миналото хората не са консервирали храната чрез добавка на захар, оцет,салицил,аспирин  и т. н.Спомням си как прадядо ми, който живя  90 години искаше да му приготвим туршия от зеленчуци само с вода и сол.Без олио,оцет и захар.При тази ферментация зеленчуците се поставят сурови.Едва започнала да втасва, дядо започваше да я консумира.Приготвяше си препечен хляб и  го заливаше с нарязаните зеленчуци и маринатата от туршията.Баба ми приготвяше ошав като само го заливаше с топличка вода, без да го вари, а наесен приготвяше леко резлива напитка от диви плодове.
     Храненето на българина в миналото е било много здравословно и диетично с използване на продуктите в натуралния им вид.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар