КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 5 август 2014 г.

Суров пестил от сини сливи / Raw pesto prunes /

     Този пестил измислих сама преди няколко години .Сестра ми приготви пестил по традиционната технология,а на мен ми хрумна да отцедя сока и да изсуша смлените плодове.И така ето рецептата :
   Зрели сини сливи - произволно количество, без костилки ; сливите смиламе в машинка за мелене на месо и поставяме в тензух или гевгир, за да отцедим сока.Този период е около 12 часа, в зависимост от това колко са зрели и месести плодовете.Готовата плодова каша разстиламе заедно с тензуха на пласт с дебелина 4- 5 см. върху дървена или пластмасова скара.Отгоре покриваме кашата с тънка и ситна мрежа.Така сушим на слънце, докато плодовете просъхнат и се засушат.След като пестилът се засуши от едната страна добре, но не напълно се обръща да се засуши и от другата страна.Така се обръща 2 -3 пъти да се засуши от двете страни добре на слънце.След като плодовият пласт добре е изсушен се навива на руло, обвива се в стреч - фолио и се прибира във фризера.Поднася се на Бъдни вечер, нарязан на парченца.
          Аз използвам за целта специално направена за тази цел скара - за сушенето.Ако наведнъж направите голямо количество, можете да нарежете пестила и така , обвит в стреч- фолио да го приберете във фризера.Ако не го използвате и го оставите само обвит в хартия бързо се напада от насекоми.
   Тъй като нямам снимки от приготвения пестил миналата година ще публикувам тук още снимки от приготвянето на пестила тази година.Но реших да напиша публикацията, който желае да си направи.
   Най - подходящи за направата на пестил са сините кюстендилски сливи от сорта Стенлей.
      Да ви е сладко!

Смлените сини сливи

Смлените сини сливи преди отцеждането на сока им

Няма коментари:

Публикуване на коментар