КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 13 август 2014 г.

Масло от жълт кантарион / Oil St. John" s Wort /

 

               Жълтият кантарион  / Hypericum  perforatum / e разпостранен повсеместно в цялата страна.Маслото приготвено от него е най - доброто за рани.Действието му е болкоуспокояващо, противовъзпалително и заздравяващо.Червеният сок отделен при поставяне на цветчетата в растително масло обуславя и народните му наименования : Христова чудотворка, Христова кръв , порезниче, звъника.Една легенда разказва, че когато любимият апостол на Господа стоял смъртно опечален под кръста, той грижливо събрал опръсканите със свещена кръв растения, за да ги подари на вярващите като скъп спомен за смъртта на Спасителя.Червеният сок на ароматичната билка предизвиква странното чувство, че в златисто - жълтите цветове има сякаш капка кръв на Спасителя.
   На Еньов ден жълтият кантарион засиява в най- прекрасната си цветна прелест.Цъфти от юли до септември.По стар обичай на Еньов ден селяните в Австрия дават на добитъка стрък жълт кантарион между две филийки хляб, за да не го ловят болести.
     Маслото е чудесно за изгаряния и всички заболявания на стомашно - чревния тракт.Помага също при всякакви навяхвания, охлузвания, ухапвания от насекоми, порезни рани.То неотменно трябва да присъства в домашната ни аптека.
     Приготвяне  на  маслото :
  Набрани на слънце цветове, без да се тъпчат се поставят в бутилка с широк отвор.Заливат се с фино дървено масло или ленено масло.Маслото трябва да покрива цветовете.Върху отвора на бутилката се поставя марля, закрепена с ластик.Поставя се на слънце или близо до печка за няколко седмици / около 40 дни /.След това се прецежда и съхранява в бутилка от тъмно стъкло.Запазва трайността си до 2 години.
   Когато искаме да приготвим маслото за изгаряния е по - добре за основа да се използва ленено масло.Маслото може да служи за разтривка на кърмачета / при колики /, за вътрешно приемане при язви и проблеми с дебелото черво.
    При липса на достатъчно цветове, когато искаме да приготвим по - голямо количество можем да използваме целите стръкове.Така направих тази година и аз, защото не можах да си набера достатъчно количество от билката.
    Маслото е горчиво на вкус, но в малки количества може да се добавя към ястия или салати.Показаното масло на снимката е от миналата година.Тази година приготвих ново количество от пресни стръкове.
  В краен случай при липса на прясна билка може да се използва и сушена.Тя също се залива с ленено масло или зехтин.

Прясно  набрана  билка


Готовото масло от  билката  от  миналата  година

Ситно  смлян  сушен  жълт  кантарион

Няма коментари:

Публикуване на коментар