Елда / гречиха / - Fagopyrum esculentum - тя принадлежи към сем. Лападови / Polygonaceae /.Има богати със скорбяла зърна, които приличат на букови жълъди.Елдата е едногодишно растение,което достига най - често 50 см. височина.Листата и са сърцевидни или стрелоивидни, заострени, а цветовете - червеникави.Цветовете имат значение за пчеларството, защото са богати с нектар.
По всяка вероятност елдата е пренесена в Средна Европа от Монголия, където е била позната още от тринадесети век.За нейна родина се смята Централна Азия.Тук тя е произлязла от татарската елда / Fagopyrum tataricum /, която още се среща като плевел в посевите от елда, и в Сибир е позната като най - старото растение, от което се получава брашно.Сега елдата е широко разпространена в Европа, Азия и Америка, но не се отглежда на големи площи.Във високопланинските части на Индия и Непал елдата е важна храна.
От смлените елдени зърна се приготвят каши и супи, които се ценят много в Русия и Полша.В САЩ към елденото брашно прибавят пшенично, оризово или царевично и приготвят сладкиши.Брашното от елда не е подходящо за приготвяне на хляб.Елдата е превъзходна храна за животните като зелен или зърнен фураж.
Елденият булгур се появява в Индия преди 4000 години.Елдата е пренесена в Русия от Гърция, затова носи наименованието гречиха.Елдата е богата на минерални вещества / фосфор, калий, калций, желязо, магнезий, манган /, на витамини - В1,В2, РР и белтъчини.
Кълновете от елда имат приятен вкус в различни салати.
За тази салата са необходими : 3 домата, 1 краставица, 1 малка глава кромид лук, 1 червена пиперка, черни маслини 10 броя, хималайска сол, балсамов оцет - 1 с. л. и зехтин - 2 с. л. / по желание /, кълнове от елда - 4 - 5 с.л.
Всички зеленчуци се нарязват, добавят се кълновете и маслините и салатата се разбърква.По желание се добавя хималайска сол / на вкус / и се залива с дресинга.
Приятен апетит!
Готовите кълнове от елда |
Салатата в готов вид |
Няма коментари:
Публикуване на коментар