КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 21 август 2014 г.

Пюре от авокадо и манго / Mashed avocado and mango /

 

      
        За това пюре използвах едно авокадо и  Манго -  плодът на  Mangifera  indica, представител на сем. Смрадликови / Anacardiaceae /, се използва за храна в тропическите области.Дървото достига височина 15 м. и има големи тъмнозелени листа.Много често то цъфти 2 пъти годишно с малки цветове, събрани в гроздовидни съцветия, и дава 2 реколти.Плодовете са костилкови, с тегло до 2 кг.Те узряват около 6 месеца след цъфтежа.Под тънката външна плодна стена се намира вкусно месо с оранжев или жълт цвят.То представлява 60 - 70 % от целия плод и обхваща голяма, влакнеста костилка.
    Мангото е произлязло от Южна и Югоизточна Азия .Днес плодовете на над 1000 сорта се търсят в целия тропик, защото наред с ананаса мангото е най - вкусният тропически плод.В Индия плодът се използва повече от 4000 години.Внасянето на пресни плодове в умерените географски ширини е доста трудно, понеже плодовете са сочни и нетрайни и може да се транспортират само по въздуха.В тропиците мангото се яде сурово, след като се обели кората, която съдържа терпентин.При приготвяне на напитки, мармелади, желета от манго  кората трябва да се отстрани съвсем внимателно.Препоръчва се след консумиране на сурови или консервирани плодове да не се пие нито мляко, нито алкохол.Мангото е една от съставките на подправката къри.Всекидневно индийско ястие е " чътни ", което се приготвя от незряло манго ,стафиди, черен пипер, захар, ингвир.След като се препекат, богатите със скорбяла семена се използват за храна на хората и животните.
    Когато бях в Израел видях цели масиви, засяти с дръвчета от манго.По външен вид те много приличат на нашите праскови.
             За полезните свойства на авокадото няма да пиша.Писала съм за него в отделна   публикация.Тук само ще вмъкна, че то най - добре се съчетава с плодове, домати, зелени зеленчуци и кълнове.
Внимателно обелете мангото и поставете нарязаното месо в купа. Разрежете авокадото на 2 части по дължина и изгребете с лъжичка.Блиндирайте двата плода в кухненски робот или блендер като добавите 50 - 100 ml. вода.Пюрето може да се употреби така или да се добави мед на вкус.Аз добавих 1 с.л. мед.
   Да ви е сладко !

Плод  авокадо с кафява  обвивка 

Зрял плод от  манго

Срязаният плод от авокадо с костилката 

Изгребаното с лъжичка авокадо

Поставяне  на плодовете  в купа

Готовото за поднасяне  пюре

Няма коментари:

Публикуване на коментар