НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 ч.ч. слънчогледови семки, прясно смлени, 1 ч.ч. пшенична вода / 1 ч.ч. измита пшеница накисната за 24 часа в 2 ч.ч. вода.След това отливаме водата и оставяме на стайна температура за 1 -2 дни.Трябва да добие вкус на суроватка. /
Начин на приготвяне :
Смелете слънчогледовите семки и ги поставете в блендер.Бавно наливайте пшеничната вода, докато получите кремообразна смес.Прехвърлете в съд, покрийте с 2 ката марля .Поставете съда на топло място да ферментира до желания кисел вкус.Обикновено е готово за 6 - 10 часа.Поставете да се охлади след протичане на ферментацията.
За повечето хора ще е по - добре да отцедят суроватката.Така се отстранява по - голяма част от нежеланата млечна кеселина.
Аз приготвих млякото като накиснах предварително във вода слънчогледовите семки и ги смлях в чопъра.Залях ги с водата от накисването и сок от 1/2 лимон.Оставих на топло да ферментират и 2-3 дни съхранявах в хладилника.
Полученото кисело мляко може да се консумира натурално, да се добавят подправки и да се напълнят зеленчуци.Рецептата е взаимствана от книгата " Оцеляване през 21 век " от Викторас Кулвинкас.
Приятен апетит !
Сурови белени слънчогледови семки |
Пастата от смлени накиснати семена |
Добавяне на водата |
Киселото мляко след ферментацията |
с
Няма коментари:
Публикуване на коментар