КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 20 август 2014 г.

Градинска ружа / Marshmallow /         Градинската ружа / Alcea  rosea L./ е многогодишно тревисто растение  от сем. Слезови / Malvaceae / , стъблото е изправено, просто или разклонено, повече или по - малко овласено.Цветовете бели, розови, виолетови или тъмночервени, многобройни, едри, единични или по 2-3 в пазвите на листата, формиращи класовидно съцветие.Цъфти от юни до септември.Среща се по сухи, тревисти места, в дворове и градини.Листата съдържат вит.С, слузести вещества, танини и скорбяла, венчелистчетата - багрилни вещества.
   Градинската ружа може да се използва под формата на чай, заедно с други билки.Цветовете се сушат и се използват подобно на цветовете от хибискус.От младите листа могат да се приготвят месове, пюрета, да се използват за каши и сарми след попарване.
   Наберете пресни цветове и ги поставете върху хартия или вестник с тичинките надолу.Така престояват 24 часа, после внимателно се отделят от хартията и се сушат на сянка.Младите листа също могат да се изсушат и да се използват към други подправки / в различни смеси / в смляно състояние.
 В миналото градинската ружа се е отглеждала за храна.Днес венчелистчетата служат за оцветяване на вина, ликьори, сокове или други напитки.

Цъфнало  растение с червени цветове

Цъфнали  светло - лилави  цветове
Цъфнал  цвят  от  розова  ружа


Листа  от градинска ружа , подходящи за различни ястия

Няма коментари:

Публикуване на коментар