Авокадото /Persea americana / е дърво от семейство Дафинови / Lauraceae ,познато на маите и ацтеките преди 8 хил.години. Крушовидните плодове имат тънка, гладка плодна стена -зелена или кафявочервена до черна.Плодовете се берат зелени тъй като се разпукват.Оставят се да доузреят след беритбата в продължение на 2 -10 дни, за да станат сладки.Авокадото се отнася към групата на зеленчуковите плодове.По съдържание на мазнини от 15% - 30% / прилича на ядките .Поради това в Южна Америка е разпостранено името му "масло на гората".То съдържа естествени мазнини, които са лесно усвоими от човешкия организъм.Добър източник е на фибри,желязо,вит.А,вит.С,вит.Е и вит.К.Богат е на минерали,ненаситени мастни киселини и витамини от група В.
Авокадото е зряло,когато плодовете поддават на натиск.Ако са твърде меки,маслото им е гранливо.Затова не купувайте меки и кашести плодове с намалена цена.Твърдото авокадо може да узрее най-лесно,когато се остави на стайна температура за 24 часа.Друг начин е да се съхрани в хладилник в полиетиленова торбичка заедно с банан.
Авокадото намалява нивото на лошия холестерол,помага за подобряване на зрението, засилва имунитета,намалява кръвната захар,има добри антиоксидантни свойства и действа отлично на сърцето.
Месото на авокадото се изгребва направо от плода с лъжичка,или плодът се нарязва на резени или кубчета.
Важно е авокадото да се консумира в правилна комбинация - с въглехидрати /хляб/,със зеленчуци или с плодове.Авокадото не трябва да се комбинира с белтъчини, тъй като потиска усвояването им.Папаята,мангото,бананите и портокалите идеално се съчетават с авокадо.Пюрирано заедно с тези плодове то е превъзходна храна за бебето.Авокадото може да се използва пюрирано върху печени картофи, вместо кисела сметана или масло.
Авокадото бързо потъмнява / окислява се от въздуха /.За да предотвратите това, напръскайте плода с лимонов сок .Ако не използвате веднага пюрирания плод то сложете костилката обратно в купата за съхранение и прибавете лимонов сок, за да не се промени цветът.Приберете в хладилника в плътно затворен съд.Нарязаното авокадо също ако не се използва веднага ,трябва да се прибере в хладилника заедно с костилката,напръскано с лимонов сок и добре опаковано в стреч фолио или в купа с капак.
Ако желаете да имате засято авокадо,запазете костилката ,засейте в богата на хумус почва.Поливайте редовно и след около месец ще се покаже свеж зелен филиз.Отглеждайте на светло,но не на пряка слънчева светлина.Авокадото дава плод след 5 -тата година от засаждането му.От него се култивират повече от 400 сорта.Кръстоски има с мексиканското авокадо / Persea drimifolia /.
Авокадо с кафяв цвят на кората |
Авокадо със зелен цвят на кората |
Срязано на две части по дължина авокадо |
Изгребано с лъжичка месо от авокадо, показана е само останалата половина от кората |
Нарязано на кубчета авокадо - изгребват се с лъжичка |
Няма коментари:
Публикуване на коментар