КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 18 август 2014 г.

Салата от зеленчуци с цветни кошнички от горски слез / Vegetable salad with colorful baskets of mallow /

     

        Горският слез / Malva  sylvestris L.  / е двугодишно до многогодишно тревисто растение.Цъфти май - септември.По  буренясали тревисти места, край пътища, сгради, изкопи , в цялата страна до 1400 м. н.в. се показват нежни малки цветчета на горския слез.
Растението е богато на вит. С,захари, слизести вещества, каротин,антоцианови пигменти / листата /,танин, минерални соли.
  Като чай слезът се е доказал предимно при възпаление на слизестите ципи на пикочния мехур, стомашно - чревния тракт и усната кухина, както и при язви и възпаления на стомаха и червата.Външно се прилага при рани, възпаления на вените, подпухнали ходила.При счупени кости баните със слез са много препоръчителни.
   От младите листа и стъбла, които имат приятен възсладък вкус, се приготвят салати, супи, пюрета и други ястия.Младите, неузрели плодове се мариноват.Листата служат като заместител на чая.Подобна употреба има и ружовидният  слез / M. alcea  L. / ,чиито листа са разсечени до основата  на 5 - 7 дяла.Среща се само в Средни и Източни Родопи от 300 - 1100 м. н. в. Старите хора по селата наричат тази билка камиляка.
    За тази салата използвах домашни домати, бамя, 1/2 глава лук, щипка хималайска сол, олио от гроздови семки - 2 с. л., цветчета от горски слез,зелена и жълта пиперка.Сортът бамя е по - различен, с по - крехки плодове, дори и в по - едър вид са крехки и вкусни.



Салатата  в готов  за  поднасяне  вид

   Нарежете зеленчуците в салатиера, овкусете с мазнината и солта и разбъркайте.Поръсете с пресни цветчета от слез.Количествата на всички продукти са произволни според броя на порциите.
   Приятен  апетит !
  

Няма коментари:

Публикуване на коментар